Gå til sidens hovedinnhold

Lager gigantisk byfestival i Oslo sentrum: – Vanvittig stas

22. – 26. september inviterer over 1.000 aktører i Oslo Sentrum til byfestival. I fem dager blir det arrangementer fra Youngstorget, gjennom Karl Johan til Aker brygge og Majorstuen.

Når Oslos første byfestival går av stabelen er det ikke spart på noe: over 1.000 aktører er involvert og publikum kan få med seg både stand up-festival, FMX-show, handelsdager og Norges største Afterwork.

– Klare for byliv

Det forteller Eirik Riibe, daglig leder i Strøksforeningen Karl Johan, som er en av aktørene bak festivalen.

– Et helt bysentrum har jobbet på spreng for å få festivalen på plass, og det er vanvittig stas å se alt engasjement og vilje som rører seg på tvers av handelsforeninger, enkeltaktører og serveringssteder. Det er ingen tvil om at Oslo er klare for aktivitet og «byliv» igjen, sier han.

Restarter Oslo

Oslo Byfestival arrangeres på vegne av lokale strøksforeninger og handelsaktører i samarbeid med Oslo kommune. Festivalen er støttet av kommunen gjennom satsingen «Restart Oslo». Det er en tilskuddsordning som ble innført for å skape liv i gatene i hovedstaden etter et langt år med koronapandemi og nedstengte tilbud.

Les også

Etterlyser ny koronastøtte til næringslivet: – Det virker ikke som regjeringen har noen plan

- Mye har skjedd siden Oslo stengte ned i mars 2020, og det er lett å glemme det tilbudet som finnes i byen vår fra uke til uke. Vi ønsker at programmet under Oslo Byfestival skal representere bredden i byen. Her er det tilbud og aktiviteter for hele familien, og vi tror de aller fleste vil finne noe som både frister og passer inn i timeplanen, sier Riibe.

Aktiviteter i gatene

I en pressemelding skriver aktørene som står bak festivalen at den vil strekke seg fra Youngstorget i øst, mot Oslo S og Karl Johansgate, via Spikersuppa til Aker Brygge og Majorstuen.

Gjennom hele sentrum trekker butikker og andre næringsdrivende ut på gatene og langs festivalområdet legges det opp til aktiviteter for store og små.

Onsdag til fredag går store deles av byens uteliv sammen om å arrangere Norges største Afterwork og i samarbeid med Reis Deg Komikerklubb blir det stand up-festival i Josefines Park. I Spikersuppa arrangeres barnas arena, der det blant annet blir forestillinger fra NRK Super og de minste kan oppleve tivoli, ansiktsmasker, mini-forestillinger og morsomme foodtrucks.

Søndag er det også lagt opp til familiedag med rabatter og tilbud på kino og flere restauranter.

For ungdommen

Også ungdommen kan finne noe de synes er interessant under byfestivalen.

På Youngstorget etableres det en en stor gamingarena i samarbeid med Eldorado gamingsenter og Red Bull. Det blir satt opp et stort gamingtelt på plassen der det vil være show og konkurranser fredag og lørdag, samt besøk fra flere profesjonelle gamere.

Bildeserie

Se bildene fra Øya Presenterer

Her blir det også fart og spenning når André Villa, en av verdens mest kjente FMX-utøvere, tar med seg verdenseliten i Freestyle Motorcross for å kjøre motorsykkel 12 meter over bakken og i et 20 meter langt hopp over fontena på Youngstorget.

Vil representere bredden i byen

Målsettingen til arrangørene er ifølge arrangørene å skape en festival av og for Oslos innbyggere, der hovedfokuset har vært å sette lys på alt som lever og rører seg i hovedstaden.

– I tillegg ønsker vi å feire Oslos mangfoldige kulturliv og handelssteder, sier Fredrik Hagelund, prosjektansvarlig for Oslo Byfestival.

– Mye har skjedd siden Oslo stengte ned i mars 2020, og det er lett å glemme det tilbudet som finnes i byen vår fra uke til uke. Vi ønsker at programmet under Oslo Byfestival skal representere bredden i byen. Her er det tilbud og aktiviteter for hele familien, og vi tror de aller fleste vil finne noe som både frister og passer inn i timeplanen, sier Strøksforeningen Karl Johans Eirik Riibe.

Kommentarer til denne saken