Gå til sidens hovedinnhold

Kvinner i Oslo deler sine erfaringer: – Han ville jeg skulle suge han for 300 kroner

Flere kvinner forteller om trakasserende oppførsel fra menn i Oslo. 26 år gamle Maren opplevde å få tilbud om penger for sex i Brugata.

Før helgen skrev journalist i Avisa Oslo, Anita Bakk Henriksen, et innlegg om at emneknaggen #villebarepratelitt har fått nytt liv, to år etter at den sist trendet i sosiale medier.

Under emneknaggen har kvinner delt opplevelser og erfaringer der menn har gitt dem uønsket oppmerksomhet, gjerne på offentlige plasser, som buss og T-bane.

Avisa Oslo har vært i kontakt med en rekke kvinner som forteller om ubehagelige opplevelser.

Flere opplevelser

En av dem som forteller om sine opplevelser er Maren Sandnes (26). Hun bor i Oslo sentrum og var før helgen på tur med hunden sin i parken ved Oslo fengsel på Grønland. Der lå hun og slappet av, da en mann hun anslår å være i 40-årene kommer bort til henne.

Les også

Da den plagsomme mannen gikk av banen, kom tårene fra jenta. Hun takket for at jeg blandet meg inn

– Han prøver å snakke med meg, men jeg gir klart uttrykk for at jeg ikke er interessert. Til tross for dette gir han seg ikke, og hunden min begynner å bjeffe. Han skjønner ta jeg er ukomfortabel, forteller hun.

  • Les flere historier nederst i saken!

Mannen begynner å oppføre seg truende mot Sandnes og hunden. Da gir hun klar beskjed om at han må gå.

– Jeg sier «DU MÅ GÅ», og da går han. Men det tar ikke mange minuttene før han er tilbake og sier «kan vi ikke bare snakke litt da?», forteller hun.

Sitter i kroppen

Det som plager henne med hendelsen er at den satt i kroppen hele kvelden. Det er noe hun også har kjent på tidligere.

– For et års tid siden gikk jeg i Brugata. Der spurte en kvinne om hun kunne låne lighter, og jeg lånte den til henne. Da jeg skulle gå videre kommer det en mann som sier han skal kjøpe kebab litt lenger ned i gata. Han spør om vi skal slå følge og det har jeg ikke noe imot, det er mye folk ute, forteller hun.

Litt nede i gata forteller han at han egentlig ikke skal kjøpe kebab.

– Ubehaget stiger i kroppen min, så sier han at han vil jeg skal suge han for 300 kroner. Det føltes som et angrep på meg som person og menneske. I ettertid gråt jeg masse og jeg kjenner fortsatt at blodet bruser når jeg snakker om det. Jeg ble så forbanna.

Det er dette som plager Sandnes mest. At det er hun som sitter igjen med den dårlige følelsen etter å ha hatt slike opplevelser – ikke mannen som har blitt avvist.

– Det irriterer meg at jeg lar det gå så inn på meg. Jeg vet ikke hvordan innvirkning slike situasjoner har på mennene, men jeg tror det sitter lenger i meg. Jeg vil ha rettferdighet, sier hun.

Les også

Alle gutter har et ansvar for å stoppe «creepen» i vennegjengen

Ta kontakt med andre

– Hva mener du man bør gjøre i en slik situasjon?

– Jeg mener at det ikke er noe i veien for å ta kontakt og spørre om en jente er interessert i å ta en prat, men når man får nei bør man ha respekt for det og gå videre. Problemet er mennene som ikke har det. Om man opplever en sånn situasjon bør man legge bort den flinke piken og være tydelig. Holder ikke det kan man kontakte andre i nærheten – eller politiet, om det går så langt, sier hun.

Les også

«Ring meg hvis det kiler mellom beina en kveld a»

Deler erfaringer

I kommentarfeltet på Avisa Oslos sak på Facebook forteller flere kvinner om opplevelser de har hatt de siste årene. Noen av dem har opplevd å få seksuelle tilnærminger og å bli kalt «hore» fordi de sier at de ikke er interessert til menn som har henvendt seg til dem.

Dette er det noen av de Avisa Oslo har vært i kontakt med forteller:

Kvinne (36)

«Sist jeg støtte på en slik som jeg bare overså, skrek han etter meg at jeg var en hore og gudene vet hva bare fordi jeg ikke var interessert i og snakke med han eller legge han til på Facebook»

Kvinne (42)

«Har opplevd at det er utrygt å ta både buss, T-bane og trikk alene som jente. Prøvde å ta taxi i stedet for, men taxikøen er et helvete der fulle pågående menn står samlet på et og samme sted. Når jeg endelig fikk taxi og tenkte at nå er jeg trygg, så begynner taxisjåføren å spørre om å bli med meg hjem. Han spør om jeg vil ha sex for å slippe å betale for taxituren. Jeg sier NEI gjentatte ganger uten at det gjør noen forskjell. Ringte en kompis og ga taxinummeret til han og fikk han til å stå utenfor der jeg bodde, i frykt for hva drosjefyren kunne finne på. Dette er så unødvendig og det burde ikke være sånn i 2021. Til info så var jeg ikke utfordrende kledd og jeg var HELT edru. Jeg går aldri ut alene noe sted lenger.»

Kvinne (42)

«Hadde en som ville «prate litt» mens jeg satt og amma. Merkelige folk.»

Kvinne (38)

«Var borti noe lignende selv på Holmlia for noen år siden. Møtte en mann på busstoppet der som begynte å prate med meg. Han var full. Jeg snakket i telefonen så jeg sa på en pen måte at jeg var litt opptatt. Bussen kom og fyren satte seg ved siden av meg og begynte å ta på låret mitt. Jeg sa høyt «slutt å ta på låret mitt», men ingen på bussen reagerte. Jeg ble sint og sa at jeg kunne selvforsvar og at hvis han ikke fjernet hånda mi skulle jeg gjøre det for ham. Jeg var nervøs, men fyren flyttet seg. Ikke en hyggelig situasjon.»

Kommentarer til denne saken