Gå til sidens hovedinnhold

Kun en endring i byrådet: – Erkjenner at det utenfra kan se ut som stor ståhei for ingenting

Den eneste endringen i byrådet til Raymond Johansen (Ap) er at Sirin Stav (MDG) blir ny miljø- og samferdselsbyråd.

Klokken 12:00 gikk det nye byrådene ut foran rådhuset.

Dette er personene som det nye byrådet består av:

  • Raymond Johansen (Ap), byrådsleder
  • Einar Wilhelmsen (MDG), byråd for finans og byrådets nestleder
  • Robert Steen (Ap), byråd for helse, eldre og innbyggertjenester
  • Inga Marte Thorkildsen (SV), byråd for oppvekst og kunnskap
  • Hanna Elise Marcussen (MDG), byråd for byutvikling
  • Rina Mariann Hansen (Ap), byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester
  • Victoria Marie Evensen (Ap), byråd for næring og eierskap
  • Omar Samy Gamal (SV), byråd for kultur, idrett og frivillighet
  • Sirin Hellvin Stav (MDG), byråd for miljø og samferdsel

– Raymond Johansens andre byråd ble konstituert i dag kl. 11.00, opplyser byrådet i en pressemelding.

Avisa Oslo sendte direkte fra presentasjonen av det nye byrådet. Se sendingen her:

Vi sender direkte fra rådhuset klokka 11.50.

Stav eneste nye byråd

– Sirin Stav har stor kunnskap om sakene på miljø og samferdsel, sier byrådsleder Raymond Johansen på pressekonferansen.

Han la til at han har hatt samtaler med gruppelederne for de ulike partiene, men landet på at byrådet skal gå ut fra Ap, MDG og SV – de vil fortsatt samarbeide med Rødt som støtteparti.

– Det er et klart flertall for å fortsette det sterke byrådssamarbeidet vi har hatt siden 2019, fortsetter Johansen.

Det rødgrønne byrådet bestående av MDG, SV og Arbeiderpartiet gikk over til å bli en forretningsministerium etter at et mistillitsforslag mot Lan Marie Berg (MDG) fikk flertall i bystyret onsdag 17. juni.

Det var byrådets støtteparti Rødt som sikret flertall for mistillit mot Berg, og Raymond Johansen (Ap) stilte dermed kabinettsspørsmål.

Nå skal de samme partiene fortsette å styre. Johansen påpeker at de vil inngå en ny avtale om samarbeid med Rødt.

Forsvarte prosessen

Raymond Johansen ble på pressekonferansen konfrontert med hvilken nødvendighet det var å stille kabinettsspørsmål, og si at byrådet går av, når resultatet bare ble én endring en uke senere.

– Sånn er demokratiet. Vi har fulgt de demokratiske spillereglene som er. Kun en endring i byrådet: Jeg erkjenner at det utenfra kan se ut som stor ståhei for ingenting, men realitetene var at vi var uenig i det mistillitsvotumet og sto bak vår byråd og dette ble resultatet av det, sier byrådslederen.

Avisa Oslos kommentator, Eirik Mosveen, har gått hardt ut mot hele prosessen etter at mistillitsforslaget fikk flertall.

– Noen ganger kan de demokratiske prinsippene og alt det rundt virke både forvirrende og dumt og rart. Her handlet det om prinsipper og spilleregler. Jeg stilte meg ikke bak at min byråd hadde brutt informasjonsplikten og det var et mistillitsforslag som var fremmet. Jeg sa at vi satt byrådspott i det og så skjedde det som skjedde: det ble utrykt mistillit og da vart det viktig for meg å varsle at vi ville gå av, svarer Johansen til Avisa Oslo.

– I den grad folk er forvirret av det, kan jeg for så vidt skjønne, men i blant er demokratiet og de demokratiske spillereglene vanskelige å forstå, fortsetter han.

Les også

Raymond Johansen spiller politisk teater på lavt nivå

– Store sko å fylle

Den nye miljø- og samferdselsbyråden står fast ved sine beskrivelser i forrige uke da mistillitsforslaget ble vedtatt på tross av Johansens kabinettspørsmål. Da kalte hun mistillitsforslaget for «grunnløst» og at Rødt støttet høyresiden på «særdeles tynt grunnlag».

– Hvordan kan Rødt og resten av bystyret ha tillitt at dere styrer de videre prosjektene på en god måte?

– Vi var uenige i sak og mente det ikke var grunnlag for mistillit. Man kan godt være kritisk eller mene at noe burde blitt gjort bedre, men vi mente at det ikke var grunnlag for mistillit i den saken og det står vi ved. Det er byrådpartiene fortsatt enige om, svarer Sirin Stav.

Hun legger til:

– Så tar vi til etterretning at bystyret mente de burde fått mer informasjon og har nå vedtatt at de ønske rå være tetter påkoblet det prosjektet og få mer informasjon. Det er min oppgave som byråd å følge opp de vedtakene som bystyret fatter.

Byråden for miljø og samferdsel hyller samtidig sin forgjenger, Lan Marie Berg.

– Jeg har jobbet tett med Lan på dette feltet lenget og for så vidt faglig selv. Det blir spennende og en stor utfordring. Jeg ydmyk for denne tilliten jeg har fått i denne posisjonen. Det blir store oppgaver å ta fatt på og mye å gjøre, men det blir spennende og jeg vil sette mitt preg på den rollen. Det er store sko å fylle, for Lan har virkelig banet vei som miljøpolitiker og som en annerledes politiker i Norges hovedstad.

Ingen endringer i byrådsplattformen

Gruppeleder i SV, Sunniva Holmås Eidsvoll, sier til Avisa Oslo at det ikke blir noen endringer i byrådsplattformen.

– Vi brukte mye tid på å lande en god plattform med MDG og Arbeiderpartiet høsten 2019, som er god på sosial ulikhet og miljøpolitikk. Vi ser ingen grunn til å reforhandle den plattformen.

Mandag sa Eidsvoll Avisa Oslo mandag at SVs byråder fortsetter i de samme byrådspostene.

Dette bekrefter også byrådet i pressemeldingen før det nye byrådet ble presentert.

– Byrådet styrer etter byrådsplattformen som ble inngått mellom Arbeiderpartiet, MDG og SV etter valget i 2019,

– Jeg har hatt samtaler med Raymond Johansen både i går og i dag og at vi jobber fram nå for å komme i mål med nytt byråd. Og SV har meldt inn at vi ikke ønsker å gjøre noen endringer blant våre byråder.

– Det er Inga Marte Thorkildsen og Omar Samy Gamal som vi fremdeles vil ha i byrådet, og det er det jeg har sagt til Raymond Johansen (Ap), sier Eidsvoll til Avisa Oslo.

Thorkildsen har fram til nå vært byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, mens Gamal har hatt kultur, idrett og frivillighet-posten.

– Står ved avtalen

Også gruppeleder i Rødt, Eivor Evenrud, sier de ikke kommer til å forsøke å reforhandle noen ny avtale med byrådet som tiltrer.

– Vi står ved avtalen vi hadde om å søke flertall for budsjett med AP, MDG og SV.

– Etter stortingsvalget er det nok naturlig å ta en ny runde på en eventuell ny avtale.

Byrådsleder Raymond Johansen sa imidlertid følgende på pressekonferansen for nytt byråd:

– Jeg har snakket med gruppelederen for byrådspartienes samarbeidsparti, Rødt, som er tydelig på at partiet fortsatt ønsker et rødgrønt byråd. Ap, MDG, SV og Rødt vil også inngå en ny avtale om samarbeid.

Kommentarer til denne saken