Gå til sidens hovedinnhold

Kulturlivet om gjenåpningsplanen: – Merkelig at kjøpesentrene får åpne opp, men ikke vi

Åpningen av kulturarrangementer i Oslo framskyndes. Dette sier kino, teater og konserthaller i Oslo om utsiktene for gjenåpning.

Siden torsdag har butikker og kjøpesentre igjen fått holde åpent i Oslo etter at byrådet presenterte sine nyeste lettelser knyttet til en gjenåpningen av byen onsdag.

Samtidig ble det kunngjort at kultursektoren innlemmes i trinn to av byens gjenåpningsplan, istedenfor trinn tre, og at det blir tatt en ny vurdering om videre gjenåpning rundt 20. mai.

For kulturlivets del vil byrådet ifølge kulturbyråd Omar Samy Gamal (Sv) i første omgang åpne for arrangement innendørs for inntil 20 personer med faste tilviste plasser.

– Vi vil også øke antallet gjester på utendørs arrangementer. Jeg vet at flere konsertsaler, kinoer og de store teatrene har programmet nokså klart. Jeg vet også at for deler av bransjen er 20 stykker for få og planleggingshorisonten lengre. Men det er en start, uttalte Gamal til AO onsdag.

Oslo-kinoene klare

Flere kulturaktører som AO har snakket med torsdag er skuffet over at de fortsatt må vente, men også glade for at det snart er deres tur. Flere stusser over den utstrakte publikumsbegrensningene som er kommunisert, sett i lys av at butikker og kjøpesentren får holde åpent fra torsdag.

– Vi jubler over at vi får åpne, men 20 personer synes jeg er bemerkelsesverdig lite. Særlig med de smitteverntiltakene og sporingsmulighetene vi har ved kinoene i dag, sier administrerende direktør Jannicke Haugen i Nordisk Film Kino til AO.

Hun taler på vegne av Colosseum, Gimle, Klingenberg, Ringen, Saga, Symra og Vika kino og bekrefter at disse kinoene vil åpne så snart de får lov til det – selv om det kun er for 20 stykker av gangen.

Kinodirektøren legger imidlertid ikke skjul på at de skulle ønske de kunne få slippe inn flere. Hun poengterer at de nasjonale reglene tillater maksimalt 100 stykker og sier det ikke har vært påvist noe smitte på kinoer i Noge hittil.

– Vi er glad for at vi får åpne. men setter spørsmålstegn til restriksjonene ettersom butikker som har dårligere evne til smittesporing enn det kinoene har, kan få åpne vegg i vegg. Jeg synes det er merkelig at kjøpesentrene får åpne opp, men ikke vi.

Les også

Dette er tiltakene som gjelder i Oslo nå

Selv tror hun det hadde gått helt greit hvis de hadde fått lov til å åpne opp for så mange som 200 stykker.

– Du får ikke 200 i alle saler heller, så det hadde styrt seg selv, argumenterer hun.

Haugen legger til at det forhåpentligvis kan bli endringer i de planlagte begrensningene fram til 20. mai.

Les også

Restauranteier Torgeir er kjempeskuffet: – Jeg føler meg ofret

Det Norske Teatret: – Gode muligheter for smittevern

Teatersjef Erik Ulfsby ved Det Norske Teatret deler mye av den samme oppfatningen som kinodirektøren. Han sier de stiller seg todelt til de nye gjenåpningsplanen:

– På den ene siden er vi selvfølgelig glad for at det er et publikum i sikte, at man ser for seg at man kan ta inn inntil 20 mennesker om noen uker.

– På den annen side er vi fortsatt overrasket og skuffet over at man setter store kulturinstitusjoner med store lokaler og gode muligheter for å overholde smittevern så langt nede på prioriteringslisten. Kan man åpne kjøpesentre kan man åpne store teaterhus, tenker jeg.

– Hva er planen? Kommer dere til å åpne opp med begrensninger?

– Jada, med en gang det blir mulig til å spille for et publikum kommer vi til å gjøre det, selv om det er for 20 stykker, sier Ulfsby og tilføyer at de en stund har spilt forestillinger for null personer for å holde forestillingene ved like.

Les også

Treningssentrene åpner ikke – frykter konkursras: – Nå er vi svært skuffet

Rockefeller: – Trist, men forståelig

De ellers populære samlingspunktene for konserter og arrangementer Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene hadde håpet på en mer åpen holdning fra byrådet onsdag:

– Det er utrolig trist og veldig skuffende. Samtidig forstår vi at vi er en vanskelig situasjon, sier PR-medarbeider Andreas Tylden ved Rockefeller Music Hall.

Han forteller de har holdt stengt siden november og at de hadde håpet på å få kunne åpne litt nå.

– Nå har vi gått et halvt år uten inntekt og uten å kunne gi ett eneste tilbud til det sultfora konsertpublikummet vårt.

Les også

Kulturbyråden med klar oppfordring til Abid Raja: – Sørg for at kulturstedene i Oslo overlever

Samtidig bekrefter daglig leder Roar Gulbrandsen at de har håp og tro på at de kan åpne opp for konserter og arrangementer fra 20. mai.

– Vi kommer til å åpne opp med begrensninger fra dag én så fort tiltakene blir endret. Vi håpet selvfølgelig at vi skulle kunne åpne for 100 eller 200 som i fjor, men har forståelse for at situasjonen er som den er, sier Gulbrandsen til AO.

Videre sier han at arrangementene som skulle vært avholdt i april og mai er flyttet til senere i juni, og at de vil prøve å få gjennomført så mange av disse arrangementene som mulig så lenge støtteordningene dekker kostnadene.

Parkteatret: – Helt avhengig av støtte

Daglig leder Dan Michael Danino ved Parkteatret sier de vil være helt avhengige av støtte fra myndighetene hvis de skal klare å holde hjulene i gang med bare 20 stykker på tilviste plasser innendørs.

I forlengelse av dette savner Danino en konkret åpningsdato å forholde seg til som han kan søke kompensasjon for planlagte konserter og arragenter.

– Det er ikke sånn at man bare kan åpne også er det folk på scenen. Det tar lang tid å booke for å ha et arrangementsprogram for mai, juni og juli, sier han til AO.

Han forteller at de på grunn av pandemien har måtte rebooke artister helt siden mars 2020, og at de første avlyste konsertene fra den gang har ny dato i nå slutten av mai. Han er imidlertid usikker på om de vil får mulighet til å arragenere disse utsatte konsertene ettersom de ble solgt til 50 konsertgåere.

– Der må vi gå en runde og se om vi kan endre oppsettet eller ha flere konserter samme dag. Det må vi ta når vi først får litt klarere regler. Det er det som har vært utfordringene gjennom pandemien; å planlegge framover.

Kommentarer til denne saken