Oslo-politiet kommer i en ny video med «en viktig melding»:

Der minner de om viktigheten av å kle seg godt i disse kalde vinterdagene, spesielt når alkohol er med i bildet.

«Da er man ekstra utsatt og sårbar».

Se videoen øverst i saken.

Politiet påpeker dagens restriksjoner, og at ungdommer derfor kanskje samles ute for å sosialiseres – gjerne med alkohol.

«Sosialt lag og fest i kombinasjon med kulde – da er det viktig å kle på seg skikkelig. Så har kanskje mange av dere pynta dere godt og jobba mye med sveisen, men nå i helga er det viktig med ordentlig hodeplagg. Sist gang det var så kaldt ute, var dagens 18-åringer ti år gamle og gikk rundt med kjeledress», opplyser de i videoen.

Sistnevnte kan meteorolog Håkon Mjelstad bekrefte.

Kulderekord

– Det stemmer at det er ti år siden vi hadde en sammenlignbar vinter hvor det var like kaldt ute, forteller han til Avisa Oslo.

Mjelstad forklarer det hele med at et høytrykk er plantet rett over Sør-Norge.

– Det er et forholdsvis kraftig et, med stabile, kalde luftmasser. Når det i tillegg er skyfritt, fyker varmen rett ut så lenge sola ikke er der.

Den rekordkalde Oslo-vinteren har vart i to-tre uker, forteller meteorologen.

– Når vi først har fått det så kaldt, så har det en tendens til å vare en stund, noe det også har gjort nå.

Du har kanskje selv lagt merke til at det er bitende kaldt tidlig om morgenen, og at temperaturen øker betraktelig gjennom dagen og ettermiddagen. Svaret på dette er ganske enkelt: Sola.

– Sola varmer opp bakken, som igjen varmer opp luften, forteller Mjelstad.

Slik blir været i Oslo videre

Værprognosene for helgen vil ikke bli særlig ulikt det vi har hatt denne uka.

– Det blir fortsatt kaldt og klart med mye sol. Det kan godt bli kaldere enn minus ti kuldegrader på natten og i morgentimene, og et par kuldegrader utover dagene.

For neste uke blir det også kaldt, men Oslo-meteorologen sier det er sannsynlig at det blir flere over hovedstaden, og dermed varmere temperaturer:

– Det blir mer skyet, og dermed jevnere temperatur gjennom hele døgnet. Skyer fungerer som et teppe på denne årstiden, som hindrer varmen i å forsvinne ut i atmosfæren og videre, opplyser han.