Før helgen fremmet Miljøpartiet De Grønne et forslag i Frogner bydelsutvalg om at Drammensveien, som går forbi den russiske ambassaden i Oslo, bør skifte navn til Ukrainas gate.

Saken ble diskutert på BU-møtet tirsdag kveld hvor et enstemmig bydelsutvalg gikk inn for Høyres modererte forslag om å navnsette krysset til «Ukrainas plass».

Saken ble først omtalt av Aftenposten.

– En tydelig markering

Det var et smilende Bydelsutvalg som tirsdag ettermiddag kunne traske den korte veien fra møterommet og bort til plassen som fra nå av skal kalles Ukrainas plass.

– Dette er fantastisk, sier Bydelsleder. Nå får vi gjort en tydelig og klar markering, sier leder av Frogner bydelsutvalg Jens Jørgen Lie.

Ingen adresseendringer

Vedtaket innebærer ikke at noen får ny adresse. Men det kan settes opp et informasjonsskilt om at plassen har fått dette navnet, som omtales som en uformell tittel. Fra før har Spikersuppa og Vestkanttorget slike uformelle navn, skriver Aftenposten.

MDGs opprinnelige forslag ble fremmet som en reaksjon på Russlands invasjon i Ukraina.

Flere stilte seg positive til forslaget. Etter bydelsdirektørens redegjørelse av reglene for navneendring, kom det likevel frem at navnet Drammensveien kunne endres av Bydelsutvalget. Derfor fremmet Høyre et moderert forslag:

Plassen utenfor ambassaden får en såkalt «uformell tittel» og kalles nå Ukrainas plass.

– Dette er den minst byråkratiske og mest smidige måten å gjøre det på, sier Lie.

– Vi er kjempefornøyde! Det er lite internasjonal politikk vi bydelspolitikere er i befatning med, men dette er en fin og symbolsk viktig handling, sier Maja Karoline Rynning i MDG om vedtaket.

Ordføreren: – En måte å markere solidaritet på

Tirsdag er også den internasjonale kvinnedagen, og Oslos ordfører Marianne Borgen gikk i toget med parolen «Kvinner for fred. Solidaritet med Ukraina».

Ordføreren sier at hun forstår behovet bydelsutvalget i bydel Frogner har for å vise sin støtte i krigen.

– Slik jeg har forstått vedtaket så er det bestemt at man i solidaritet med det ukrainske folket kaller det for Ukrainas plass på folkemunne. Jeg skal ikke mene for mye om dette før jeg har fått lest vedtaket, men jeg har stor forståelse for at folk har et behov for å vise solidaritet nå, sier Borgen og legger til:

Bydelen gjør med dette en markering for å vise at de tar avstand fra Putin-regimets brutale krig og støtter det ukrainske folket. Det er en måte markere solidaritet på, sier Borgen.

Hit kom de første ukrainske flyktningene i Oslo: – De var preget

Ukrainske Vlad (32) snakker med moren hver eneste dag: – Alltid redd det vil bli den siste

Milliardæren bygget ulovlig parkeringskjeller: – Jeg skal rydde opp