Gå til sidens hovedinnhold

Kritiserte Oslo for mangelfull informasjon – dette er hva som ligger på deres egne nettsider

Molde-ordfører Torgeir Dahl mente informasjonen til minoriteter ikke har vært god nok. Men på Moldes kommune nettsider finnes det lite informasjon på andre språk enn norsk.

Moldes ordfører, Torgeir Dahl (H), er i hardt vær etter at han kritiserte koronahåndteringen i Oslo kommune.

I et intervju med VG sa han søndag at han var lite imponert over hva Oslo har fått til i håndteringen av koronapandemien og at «Oslo aldri får kontroll på smitten». Han stilte også spørsmål ved om byrådet ikke klarte å gjøre jobben sin skikkelig og om innbyggerne ikke fulgte reglene.

Mandag morgen var han på Politisk kvarter på NRK, der han møtte helsebyråd Robert Steen til debatt.

Der sier han at informasjonen til personer med minoritetsbakgrunn har vært for dårlig og for lite treffsikker.

– Får meg til å stusse

En av dem som fikk med seg dette utspillet er Marian Hussein i Oslo SV. Hun forteller at hun hørte på Politisk kvarter da hun spiste frokost mandag morgen, og at hun ble overrasket over utspillet til Dahl.

– Jeg tenkte kanskje Oslo kommune kunne lære noe av Molde, så jeg gikk inn på Molde kommunes nettsider for å se hvordan de formidler informasjon om korona rettet mot minoriteter, forteller hun.

– Oslo kommune har i det minste en egen fane med informasjon på forskjellige språk, men det kunne jeg ikke finne hos Molde kommune. Jeg søkte litt rundt, men det eneste jeg fant var en plakat på somali, som er ett av språkene jeg snakker, fra mars 2020, sier hun.

Les også

Jeg trodde at ordføreren i Molde var en fornuftig fyr

Plakaten, trodde hun, skulle brukes for å unngå at personer som mistenker at de er smittet skulle komme inn på legesenter og lignende. Men det var et budskap som ikke kom spesielt tydelig frem, ifølge Hussein.

– Det var misvisende og flere skrivefeil. Dette får meg til å stusse over at en som hevder de har gjort mye riktig ikke har denne informasjonen på nett, sier hun.

Oppdatering:

Dagen etter at Avisa Oslo skrev denne saken er det lagt inn en egen fane med informasjon om koronaviruset på andre språk på Molde kommunes nettsider. Lenken kommunen har lagt til leder til Regjeringens nettsider med informasjon på en rekke språk.

Saken fortsetter under bildet.

Får kritikk

Oslo kommune har tidligere fått kritikk for å ikke ha god nok informasjon til minoriteter, men Hussein synes dette har blitt mye bedre.

På spørsmål om hva hun mener om at Moldes ordfører kaster seg inn i debatten om håndteringen til Oslo det siste året sier hun at hun ikke er overrasket over at utspillet har fått så stor oppmerksomhet.

– Det er spenstig av ham å kaste seg inn i denne diskusjonen. Han snakket mye om ledelse på radioen i dag, men ledelse handler også om å vite hvor begrensningene i et ansvarsområde går, og å holde seg til faktagrunnlaget. Da er det litt spesielt at ledelsen i en annen by, som ikke har all bakgrunnsinformasjon tillater seg å kaste seg inn i en debatt om hvordan man jobber med vaksinering, smittesporing og tiltak i en annen by, avslutter hun.

Erna tar avstand

Ordfører Torgeir Dahl har fått kritikk for å sammenligne en by som har rundt 30.000 innbyggere, og har hatt i underkant av 170 smittetilfeller siden pandemien startet – med Oslo og byens 700.000 innbyggere.

Over 19.000 er bekreftet smittet i hovedstaden det siste året.

Avisa Oslo har gjort gjentatte forsøk på å komme i kontakt med Dahl om denne saken, men han har ikke besvart avisens henvendelser.

Mandag ettermiddag fikk statsminister Erna Solberg ut og tok avstand fra partikollegaens utspill:

– Jeg mener utspill som setter by og land opp mot hverandre er unødvendige bidrag i koronadebatten. Derfor mener jeg utspillet fra Moldes ordfører Torgeir Dahl blir et unødvendig sidespor, skriver hun i et innlegg på Facebook.

Kommentarer til denne saken