Gå til sidens hovedinnhold

KrF-politiker: – Verner om en viktig, norsk tradisjon

KrF-politiker og statssekretær Reid Ivar Dahl tror ikke påbud om å stenge butikker i helligdager vil endre seg den nærmeste tiden.

Til tross for helligdagsloven om å stenge dagligvarehandler på over 100 m², holdt en rekke forretninger i Oslo åpne langfredag.

Blant butikkene er Mortensrud Bazaar, som holdt åpne dører til tross for at butikken er på hele 600 m².

Det er barne- og familiedepartementet, under Kjell Ingolf Ropstad (KrF), som har ansvar for forbrukerpolitikk.

Statssekretær og KrF-politiker Reid Ivar Dahl beskriver påbudet om stengte butikker som en viktig:

– Påbudet om å holde butikkene stengt på helligdager gir mange hundre tusen arbeidstakere i varehandelen og tilknyttede bransjer en fridag som er felles med alle andre. Reglene gir familier og lokalsamfunn mulighet til å gjøre ting sammen på disse dagene. Dette skaper en verdifull samfunnsrytme, og verner om en viktig, norsk tradisjon for å bruke søndager og helligdager til friluftsliv, familiebesøk og hvile.

Les også

Flere butikker holder ulovlig åpent: – Vi mister jo kunder om vi holder stengt og andre har åpne butikker

– Ikke behov for å liberalisere

I Avisa Oslos sak tidligere i dag, svarer flere av butikkinnehaverne at de ikke kjente til lovverket, og at de har holdt dørene åpne på helligdager som langfredag i flere år. Hvordan sørge for at regelverket overholdes?

– Reglene om hvilke butikker som kan være åpne på søndager og helligdager, er godt kjent. Oppslaget i Avisa Oslo er med å gi oppmerksomhet om reglene. Mitt inntrykk er at det aller meste av varehandelen følger loven. Derfor har jeg forståelse for at politiet må prioritere innsatsen sin og ikke regelmessig håndhever disse reglene, svarer Dahl.

I loven om helligdager og helligdagsfred, står det blant annet at «utsalgssteder som i det vesentlige selger kiosk- eller dagligvarer, og som har en samlet salgsflate som ikke overstiger 100 m²»

Statssekretæren forteller at åpningstidsreglene er et «kompromiss mellom ulike hensyn som blant annet forbrukerinteresser, arbeidstakerinteresser, kommersielle interesser og ønsket om at søndagen skal være en annerledes dag.»

– Jeg mener det er fullt mulig for alle å handle det vi trenger i butikkenes ordinære åpningstider, og jeg ser ikke behov for å liberalisere reglene. Det har også Stortinget i denne perioden gått imot, forteller han.

  • Hva mener osloboere? Les svarene her:

Les også

Stengt eller åpent? Dette mener disse osloboerne

Kommentarer til denne saken