Raymond Johansen sier at Oslo ikke skal være stengt én dag for mye. Det er ingen som er uenig i det. Jeg etterlyser at han er litt mer konkret og at han gir de nedstengte bransjene litt mer forutsigbarhet, sier Rygg til Avisa Oslo.

Utfordringen i retning byrådslederen kommer ti dager før regjeringen potensielt kan oppheve strenge nasjonale koronatiltak.

Hvis Jonas Gahr Støre (Ap) opphever eksempelvis den nasjonale skjenkestansen og antallsbegrensninger for arrangementer, sitter Johansens byråd igjen med valget om de skal videreføres på lokalt nivå. Og Rygg mener Johansen bør være tydeligere på hvor grensa går for å lette på tiltak i Oslo.

Hva ville Raymond Johansen gjort hvis han hadde ansvaret? Ville han lettet på tiltak som i dag rammer kulturlivet og holder utesteder og restauranter stengt? Og hvor må smitte- og innleggelsesnivået ligge om han skal gjøre det om ti dager, spør Anne Haabeth Rygg.

Avisa Oslo har tatt kontakt med byrådslederens kontor i forbindelse med Anne Haabeth Ryggs uttalelser i denne saken, og kommer tilbake med mer når svar foreligger.

Skimter uenighet mellom byrådet og regjeringen

Da nye tiltak ble innført av nasjonale myndigheter i desember, avfeide Raymond Johansen at han var uenig med tiltakene innført av regjeringen.

Men på pressekonferansen slo også byrådslederen ut med armene. Han la vekt på store konsekvenser for enkeltmennesker, næringsliv og arbeidsplasser, og viste til en Norstat-undersøkelse, som viste at få Oslo-folk ønsket strengere tiltak.

Ved inngangen til året 2022 etterlyste han i et intervju med Aftenposten også en diskusjon om forholdsmessigheten ved tiltakene.

Det fremstår som om det er uenighet mellom byrådet og regjeringen, mener Anne Haabeth Rygg, som viser til at det ikke tok mange dager fra byrådslederen oppfordret folk til å på julebord til statsministeren stengte landet.

Ber Johansen være åpen om råd

I likhet med regjeringen, har byrådet sine egne helsefaglige etater som de mottar råd fra.

Høyres bystyregruppeleder mener at byrådsleder Raymond Johansen bør være åpen om hvilke råd byrådet får, slik at bystyret og offentligheten får vite om vurderinger, som potensielt kan skille seg fra de nasjonale helsemyndighetenes.

Om den uenigheten finnes, mener Rygg at Johansen skylder hovedstadens befolkning åpenhet om det.

Høyrepolitikeren understreker at tusenvis av menneskers jobber står på spill i utelivs-, serverings- og kulturbransjen. Andre opplever redusert livskvalitet grunnet nedstengningen.

Mange sitter definitivt med en fortvilelse grunnet nedstengningen, sier Rygg.

Les også

Bønnfaller folk om å ta vaksinene: – Aldri opplevd noe slikt som dette før

Etterspør koronapass-svar

Jeg mener også at Raymond Johansen bør klargjøre sitt syn på vaksinepass. I Ålesund og Stavanger vil hans partikolleger ha det, og Johansen ønsket det i mai, men ikke i høst. Det er litt vanskelig å forholde seg til, sier Rygg, som selv har vært tydelig i sitt ønske om å innføre det.

Regjeringen har tidligere vist til at selv om vaksinen beskytter mot alvorlig sykdom, er det usikkert hvor stor effekt på smittespredning, særlig med omikron.

– Folkehelseinstituttet har derfor anbefalt å avvente bruk av koronasertifikat, sa statssekretær Ole Henrik Bjørkholt i Helse- og omsorgsdepartementet til NTB.

Da Avisa Oslo viser til dette overfor Anne Haabeth Rygg, svarer Høyre-politikeren følgende:

Det å være vaksinert må ha en mening og et innhold. Helsemyndighetene beveger seg i den retningen når de med tredje dose får andre karanteneregler, og det er rart hvis veien ut av pandemien er vaksinering, men at det ikke skal ha noe å si hvis man er vaksinert eller ikke.

– Med koronapass som viser om man er vaksinert, nylig har testet negativt, eller er naturlig immun etter å ha hatt korona tror jeg mer kan holde åpent, uten at det bidrar til økt smitte. Det er det de gjør i resten av Europa, så hvorfor ikke prøve det her, argumenterer Oslo Høyres gruppeleder.