Gå til sidens hovedinnhold

Krever knallharde straffer etter Stovner-angrepet: - Vi må slå tilbake umiddelbart

Frp foreslår at brannbomber og alvorlige angrep mot politiet straffes med terrorlovgivning i framtida.

«Stortinget ber regjeringen legge fram forslag til lovendringer som sikrer at bruk av brannbomber og lignende svært alvorlige handlinger rettet mot politi og domstoler, underlegges like strenge straffer som terrorvirksomhet.»

Slik lyder et forslag lagt fram på Stortinget i dag av Frp-representantene Per-Willy Amundsen, Sylvi Listhaug, Jon Helgheim og Himanshu Gulati.

Forslaget kommer uka etter at en brannbombe ble kastet mot Stovner politistasjon først omtalt av Avisa Oslo.

To tenåringer ble pågrepet. Begge nekter straffskyld for handlingen av typen Frp i framtida skal straffes med terrorlovgivning. I grove tilfeller kan det bety straff på inntil 30 års fengsel.

– Vi ser nå en urovekkende utvikling, som burde skremme flere enn meg. Dette begynner å ligne på det som har skjedd i Sverige. Der startet det med noen få hendelser før oppsto en uholdbar situasjon med stadige angrep mot politiet, sier stortingspolitikeren Per-Willy Amundsen til Avisa Oslo.

Les også

Reagerer mot Jan Bøhler etter brannbomben på Stovner: – Jeg ville vært veldig forsiktig

– Må slå tilbake umiddelbart

– Det er kun med en tydelig reaksjon vi kan slå dette ned. Vi må slå tilbake umiddelbart på resolutt vis og sørge for at dette på ingen måte frister til gjentakelse, mener den forhenværende justisministeren om forslaget først omtalt av Nettavisen.

Avisa Oslo har spurt Amundsen om hvor Frp mener grensa skal gå. Han utelukker mindre alvorlige hendelser som overstadig berusede personer som motsetter seg arrest på byen.

Det samme gjelder steinkastingen mot politiet fra motdemonstranter under sist sommers SIAN-demonstrasjon i Oslo.

– Det skal selvfølgelig straffes det og, men det lovforslaget retter seg mot, er handlinger som er terrorlignende i sin natur – i og med at de er egnet til å skape frykt og hindre politiet i å gjennomføre sitt samfunnsoppdrag, sier Amundsen.

Les også

Politiet: To personer pågrepet etter brannbombe mot Stovner politistasjon

Tror på strengere straff

Der Frp som parti har argumentert for strengere straffer for en rekke lovbrudd, blir de ofte møtt av motargumenter om at straffen kun adresserer symptomer på mer komplekse samfunnsproblemer.

Da Avisa Oslo viser til det motargumentet, sier Per-Willy Amundsen at har stor tro på straffens preventive effekt.

– Den allmennpreventive virkningen av straff er godt underbygd. Vi vet at kriminelle miljøer vegrer seg for å begå drap på en politimann, fordi de vet at det genererer ekstremt mye oppmerksomhet og streng straff, sier Frp-politikeren til Avisa Oslo.

– Vi vil etablere den samme respekten i tilfeller der det kastes brannbomber, sier Amundsen.

Les også

Reagerer sterkt etter angrepet: – At målet for handlingen var et offentlig signalbygg gjør det enda verre

Kommentarer til denne saken