Tirsdag fikk alle kvinner med plass på ABC-enheten ved Oslo universitetssykehus beskjeden om at enheten vil holde helgestengt de seks neste månedene.

Det betyr at kvinnene må starte fødsel mellom mandag morgen og natt til fredag, om de ønsker å føde her.

Helgestengningen er et av to tiltak OUS har måttet gjøre som en konsekvens av mangelen på jordmødre.

Reagerer på ledelsen

Tiltaket har fått krass kritikk fra både de fødende det rammer, organisasjoner og de ansatte. Onsdag gikk de tillitsvalgte ved klinikken ut og fortalte hvordan de kom med forslag til ledelsen for å unngå reduksjon av tilbudet.

De får støtte fra Aina Stenersen, nestleder i FrPs bystyregruppe i Oslo:

– Frp syns jordmødrene har opptrådt strålende, og vi reagerer på at sykehusledelsen ikke imøtekom noen av deres forslag, sier hun.

Hun sier partiet mener det må settes inn ekstra hjelpepersonell, slik jordmødrene har etterlyst.

– Vi er redde for at dette er første skritt mot nedleggelse, legger hun til.

Krever svar fra helseministeren

Også Høyres ordførerkandidat, Anne Lindboe, mener helgestengingen av klinikken er et tydelig tegn på hvilken vei det går for klinikken.

– Dette lukter styrt avvikling lang vei, sier hun.

– Med helgestengt ABC-klinikk må høygravide kvinner som ønsker å føde på ABC-klinikken passe på at de ikke får veer i helgene, men mellom mandag morgen og natt til fredag for å rekke å føde på ABC-klinikken innenfor den fastsatte åpningstiden, legger hun til.

Nå krever Høyre at regjeringen kommer på banen.

– Det er åpenbart ikke et politisk ønske fra dagens regjering at ABC-klinikken og det fantastiske fødetilbudet de har skal videreføres. Hadde det vært det ville statsråden gitt beskjed om det, men så vidt jeg har klart å kartlegge har hun ikke sagt en pip om situasjonen etter de første oppslagene i januar. Det er oppsiktsvekkende. Og svakt. Dette er ikke en regjering som stiller opp for Oslokvinner i en utsatt situasjon. Heller ikke nå har Kjerkol sagt noe, bemerker hun.

Les også

Tobarnsmoren advarer mot nok en nedstenging: – Den fødselen jeg hadde på Ullevål unner jeg ingen

Ikke nedstenging

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) har ikke uttalt seg etter at det denne uken ble kjent at ABC-enheten stenger i helgene i seks måneder fremover.

Statsråden svarte på spørsmål fra stortingsrepresentantene Guri Melby (V) og Marie Sneve Martinussen (R) da det ble kjent at enheten etter planen ikke skulle videreføres med ny sykehusstruktur i våres. Da sa hun at det er Oslo universitetssykehus som har ansvaret for ABC-enheten, og som må vurdere tilbudet, til spørsmål om hun mente enheten burde bevares.

OUS har avvist at tiltakene som nå er satt inn er et steg mot en stenging av klinikken.

Avdelingsleder ved Fødeavdeling ved OUS, Miriam Nyberg, uttalte dette til Avisa Oslo onsdag:

– Nei, det er det ikke. Dette handler om en bemanningskrise. Vi har det siste året hatt problemer med å rekruttere nye jordmødre samtidig som vi mister jordmødre blant annet til stillinger i kommunen.

Les også

Bemanningsproblemer, fulle fødestuer og kaos på barselhotellet: Slik er det å føde på Ullevål