I forrige måned fremmet Frp og Folkeaksjonen Nei til Bompenger (FNB) mistillit mot byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg (MDG). Mistilliten fra de to partiene kom på bakgrunn av en PWC-undersøkelse som viser et stort antall brudd på arbeidsmiljøloven i Energigjenvinningsetaten.

FNB og Frp mener også at Berg har brutt informasjonsplikten til bystyret.

Krever beklagelse

Saken skal behandles i bystyret onsdag. Høyres gruppeleder Øystein Sundelin sier at hans parti kan komme til å gå for mistillit. Han anser saken som svært alvorlig, både med tanke på antall lovbrudd påvist og standpunktet byrådet tok i den beslektede Veireno-saken.

– De lovet nulltoleranse for systematiske lovbrudd, men da Berg fikk informasjon om hva som hendte i Energigjenvinningsetaten, valgte hun å holde det skjult fra bystyret i nesten et år, sier Sundelin.

Hans parti kommer ikke til å ta en endelig avgjørelse i saken før onsdag. Under bystyremøtet mener Høyre-gruppelederen Sundelin uansett at Lan Marie Berg gjør lurt i å ta selvkritikk.

– Vi krever en beklagelse og en innrømmelse. Det kan være med på å bygge tillitsbånd opp igjen, mener Sundelin.

Har vist til opprydning

Avisa Oslo har tatt i kontakt med Lan Marie Bergs pressekontakt i forbindelse med uttalelsen. Henvendelsen er hittil ikke blitt besvart.

  • AO oppdaterer saken så snart Berg svarer.

Berg har tidligere sagt at hun har gått gjennom kontrakter og ryddet opp etter at hun ble kjent med bruddene i Energigjenvinningsetaten.

– Jeg har lært mye av denne saken. Jeg skal fortsatt gjøre mitt ytterste for at arbeidsmiljøloven skal bli fulgt og at de som jobber for kommunen skal ha trygge arbeidsforhold, sa hun under et bystyremøte i november, ifølge NRK.

Uvisshet

Høyre er ikke alene om å ikke ha bestemt seg i saken.

I går uttalte Venstre-gruppeleder Hallstein Bjercke at hans parti ikke har tatt noen endelig avgjørelse, mens Rødt sa de hadde gjort det – uten å avsløre hva de går for.

Vårt Oslo skriver at Sp kommer til å gå imot mistillitsforslaget, mens KrF ikke ønsker å flagge hvor de står.

– Det alvorligste jeg har sett

Da Avisa Oslo tar kontakt med Frp-gruppeleder Camilla Wilhelmsen – som foreslo mistilliten sammen med FNBs Bjørn Revil – viser hun forståelse for at partiene tar seg tid til å avgjøre om de vil stille seg bak mistillitsforslaget.

– Det får være opp til hvert enkelt parti, sier hun.

Frp-politikeren blir imidlertid svært overrasket om flertallet i bystyret fortsatt har tillit til Lan Marie Berg.

– Hvis ikke dette er mistillit, vet jeg ikke hva som er mistillit. Dette er det alvorligste jeg har sett i løpet av den tiden jeg har vært aktiv i politikken, sier Wilhelmsen, som har vært politiker siden 2003.