Det siste døgnet er det registrert 627 positive koronaprøver i Oslo. Det er de høyeste smittetallene registrert i kommunen de siste ukene – hele 89 flere positive prøver enn 18. november, som var det nest høyeste døgnet med 536 nye smittetilfeller.

Det er også langt høyere enn gjennomsnittet de siste to ukene, som er 399 nye koronatilfeller per døgn.

Verst er det i Søndre Nordstrand (1571), Alna (1249) og Grorud (1216).

Her er smittetrykket størst

Fremdeles er det flest unge som blir smittet, forteller helsebyråd Robert Steen (Ap).

– Situasjonsbildet i Oslo nå viser at det fortsatt er i gruppene under 20 år at smittetrykket er størst, samtidig som at sykehusinnleggelser går noe opp, sier han til Avisa Oslo.

I forrige uke startet Oslo kommune massetesting av skoleelever fra 5. til 10. trinn. Det er imidlertid vaksinering som fremdeles er det viktigste virkemiddelet for å redusere risikoen for alvorlig sykdom og død, understreker Steen.

I den forbindelse kan han opplyse at de er kommet langt med å gi såkalte boosterdoser til de mest utsatte.

– I Oslo har vi gitt oppfriskningsdose til halvparten av dem over 65 år i Oslo, og vi legger opp til å være ferdig med resten i god tid før jul. I sykehjemmene har vi innført forsterkede smitteverntiltak, sier Steen.

– Vi har løpende kontakt

Fredag i forrige uke besluttet Oslo universitetssykehus (OUS) å redusere den kirurgiske aktiviteten med ti prosent. På den måten vil de frigjøre kapasitet til å håndtere smitteøkningen.

– Dette innebærer at planlagte operasjoner som kan vente, blir utsatt i ytterligere to uker, opplyste sykehuset, ifølge NRK.

Enn så lenge er det ikke aktuelt med inngripende tiltak i Oslo, men byrådet følger situasjonen:

– Vi har løpende kontakt med nasjonale myndigheter om smittesituasjonen, og følger den tett. Jeg vil fortsatt understreke at vi må holde oss hjemme når vi er syke, teste oss ved symptomer og følge helseministerens råd om å ikke håndhilse, sier Steen.