– Vi skal selvfølgelig følge smittevernregler, men vi skal ha det gøy og bli kjent!

Det sier professor og viserektor for utdanning ved Universitetet i Oslo, Bjørn Stensaker.

I år har 1300 faddere meldt seg til tjeneste, forteller han, noe som er rekord:

– Studentene ved UiO gjennomførte studiestart på en ansvarlig måte i fjor, og det tror vi de gjør i år også. Vi følger myndighetenes retningslinjer og anbefalinger tett, og har gode planer for å skalere opp og ned ved behov.

Han forteller at de har planlagt for mindre faddergrupper på opptil 20 personer.

– Foreløpig ser det positivt ut, og vi kan både ha aktiviteter i mindre grupper og delta på noen større arrangementer, inndelt i kohorter. Vi er heldige og har store utearealer som vi har tenkt å bruke.

Viserektoren informerer om at de skal tilby studentene selvtester fra mandag av.

De har også iverksatt følgende tiltak:

– Smittevern er en del av fadderopplæring, arrangementer er gjerne strukket litt mer ut i tid slik at de kan gjennomføres puljevis, og vi har delt inn plenen på campus i soner for å sikre rettferdig og proporsjonal fordeling av uteområdene når man er underlagt arrangementsregler.

Koronapass, hurtigtesting og ekstra fadderuker

Høyskolen Kristiania forteller at de planlegger fadderuke i henhold til gjeldende regler for trinn tre:

– Vi får til både båtturer, konserter, standup og idrettsdag innenfor disse rammene. Vi følger de til enhver tid gjeldende nasjonale og lokale retningslinjene, dette har vi gjort under hele pandemien, sier presseansvarlig Lene Torjul Reutz.

For alle aktiviteter og for å slippe inn i festivalteltet har skolen innført krav om grønne koronapass:

– De som ikke har koronapass, det vil si ikke er vaksinert, må ta en antigen hurtigtest i eget telt på Youngstorget. Testresultatet registreres i Helse Norge, og varer i 24 timer, forteller hun.

I skolens telt på Youngstorget tilbys daglig testing.

– I tillegg ligger det et «testkit» med to selvtester i alle handlenettene som de nye studentene får utdelt i fadderuken.

I festivalteltet er det plass til to kohorter à 500 personer, 1000 personer totalt, som er adskilt med gjerder, og har adskilte innganger, barer og toaletter.

– Faddergruppene er også fordelt med fargekoder og rullerer på å delta på fadderaktivitetene, slik at alle får muligheten til å være med, men ikke alle samtidig.

Torjul Reutz påpeker at fadderuken er viktigere enn noen gang:

– Og ikke bare for de nye studentene. Mange av våre studenter har vært svært påvirket av nedstengning i samfunnet over lang tid. Dette blir første mulighet til å sosialisere på lenge, forteller hun.

Derfor har skolen valgt å arrangere en «fadderuke» for også eksisterende studenter i ukene etter studiestart.

– Mange av studentene fikk være veldig lite på campus i fjor, og de har ikke blitt kjent med sine medstudenter. Derfor spanderer vi en rekke aktiviteter og tilbud for å resosialisere studentene våre. Vi forstår studentenes behov for å møte hverandre, og vi har jobbet veldig mye med å få til en trygg fadderuke for alle.

– Er alt tilbake til normale tilstander som før pandemien, eller gjør dere noen tiltak for å forhindre smitte?

– Etter oppfordring fra myndighetene planlegger vi for normal campusundervisning fra studiestart. Det vil være fysisk undervisning, og en del undervisning vil også ha streaming som et tilbud. Vi har samtidig planlagt slik at vi kan gjøre endringer dersom det kommer innstramminger i koronatiltakene på nasjonalt eller lokalt nivå. Vi viderefører intensivert renhold og oppfordringer til god hånd- og hostehygiene, samt tilbud om hurtigtester i alle våre bygg.

– Alle må ta smittevernkurs

Fadderkoordinator Henriette Sarastuen Franck ved OsloMet forteller at fadderuken er planlagt med ulike scenarioer:

– Slik det ser ut nå vil det være en blanding av digitale og fysiske arrangementer. De fleste arrangementer er i små grupper, eller med en begrensning på 100 personer.

Hun påpeker at de forholder seg til retningslinjene som er gitt av regjeringen, og at faddergrupper er på opptil 20 personer.

– Ellers er det fortsatt en del digital undervisning, og alle må ta smittevernkurs før de kommer fysisk på campus. Det er også flere som har fysisk undervisning, og studentforeningene skal ha aktiviteter utover høsten.

På campus tilbyr de studentene gratis selvtest, informerer fadderkoordinatoren.

– Vi gleder oss til å se våre studenter på campus, og håper på en mer normal høst.

«Storslagent» på BI

Alexandra Bøe Nilsen (22) er prosjektleder for BIs fadderuke i Oslo, «Fadderullan».

– Vi tilrettelegger fadderuken etter de gjeldende restriksjonene som påløper våre arrangementer. Vi vil sørge for en så inkluderende og morsom uke som mulig, samtidig som vi prioriterer studentenes sikkerhet.

Hun lover studentene en fadderuke «fylt med flere storslagne arrangementer».

Hva de består av, er hemmelig enn så lenge:

– I tradisjon tro går vi ikke ut med programmet før fadderne våre har vært på kick-off, men vi har jobbet for å kunne holde en innholdsrik fadderuke, og studentene kan vente flere morsomme og interessante arrangementer.