Gå til sidens hovedinnhold

Korona-rekord for Ruter – bekymret for mindre bruk av munnbind

Det ble gjennomført 4,4 millioner kollektivreiser i Ruters område forrige uke. Det er det høyeste tallet siden før korona.

Det kommer frem i Ruters seneste ukesrapport.

4,4 millioner ukentlige reiser estimeres til å være cirka 70 prosent av det normale nivået (før pandemien).

Flest reiser i ettermiddagsrushet, som likevel er langt unna normalnivået. Det er totalt sett færre som reiser i periodene utenom rushet, men dette er mye nærmere nivået før pandemien enn rushreisene.

Fredag i forrige uke var det over 250 kapasitetsoverskridelser, hvor avganger kjøres med flere passasjerer enn det er dimensjonert for.

– Det blir interessant å se hvordan reiseaktiviteten blir de neste ukene etter at skolene har startet opp igjen og folk er tilbake i jobb, sier pressevakt Knut-Martin Løken i Ruter til Avisa Oslo.

Han peker på at reisemønsteret har gått i takt med restriksjoner og tiltak. Hjemmekontor eller ei er en helt vesentlig faktor.

– Økt bruk av hjemmekontor og endrede hverdagsvaner vil få stor betydning for reiseaktiviteten i en overgangsfase til ny normal. Det er fremdeles usikkert hvordan mange arbeidsgivere planlegger for bruk av kontor i kombinasjon med hjemmekontor for sine ansatte, som vil ha stor innvirkning på reisemønstrene.

Færre bruker munnbind

– Munnbindbruken har gått ned de siste ukene. Det bekymrer oss. Det er fortsatt strenge smittevernrestriksjoner i kollektivtrafikken, og reiserådet er derfor stadig å ikke reise om du ikke må, og bruke munnbind dersom en meters avstand ikke kan overholdes, sier Løken.

For øyeblikket gjelder det et påbud om munnbind på kollektivtransport, hvis du ikke kan overholde regelen om minimum én meters avstand.

På spørsmål om forventningene til reisemønsteret framover, peker Løken på disse faktorene med betydning for antall passasjerer:

  • Smitteverntiltak i samfunnet.
  • Smittefrykt.
  • Økonomiske konsekvenser: Sysselsetting og fritidsreiser.
  • Bruk av hjemmekontor.
  • Endrede hverdagsvaner.

Oppsummert sier Løken:

– Hvordan disse faktorene faktisk vil slå ut på reiseaktiviteten fremover, og ikke minst hvor lenge de vil virke inn på folks valg, knytter det seg usikkerhet til. I tiden frem mot årsskiftet forventer Ruter at folk gradvis vil reise noe mer kollektivt i takt med at samfunnet gjenåpnes.

Ved slutten av året er Ruters foreløpige prognose at kollektivtrafikken vil ligge på 70 til 90 prosent av et normalnivå.

Kommentarer til denne saken