Gå til sidens hovedinnhold

Knivstakk mann i halsen – dømt til fem års fengsel for drapsforsøk

Etter å ha sendt meldinger der han anklagde fornærmede for å være en «tyster», troppet 25-åringen opp hjemme hos ham på Torshov. Det kunne ha endt fatalt.

Den 25 år gamle mannen møtte i Oslo tingrett 16. til 18. februar, tiltalt for drapsforsøk. Grunnlaget er at han knivstakk en mann i halsen med kniv på en adresse på Torshov natt til lille julaften i 2019.

«Forsøket mislyktes i det han ikke skadet vitale pulsårer og fordi NN (fornærmede, journ.anm.) fikk rask førstehjelp», heter det i tiltalen mot 25-åringen.

Fornærmede fikk behandling på sykehus for et tre centimeter langt stikk, like ved en pulsåre i halsen. Mannen ble utskrevet dagen etter.

Tiltalen mot 25-åringen omfattet også drapstrusler mot en fengselsbetjent i mars i fjor, samt fire tilfeller av skadeverk på cella i Oslo fengsel.

11,5 centimeter langt blad

Tiltalte erkjente delvis straffskyld da saken gikk i retten. Her la aktor, statsadvokat Irlin Irgens, ned påstand om fem års fengsel for mannen.

Les også

18-åring siktet for drapsforsøk – har nektet å forklare seg

I dommen som ble avsagt i Oslo tingrett tirsdag, fremkommer det at politiet fikk melding om hendelsen fra fornærmedes samboer. De rykket ut til stedet sammen med ambulanse, der de fant en blodig foldekniv med et 11,5 centimeter langt og tre centimeter bredt blad.

Fornærmede ble sendt til Ullevål sykehus, mens 25-åringen ble pågrepet samme natt. Han ble varetektsfengslet til november i fjor, der han ble overført til soning av en dom fra Hålogaland lagmannsrett. Etter at han ble løslatt i januar, ble han igjen fengslet med bakgrunn i drapsforsøket.

Videre fremkommer det at han i etterkant av knivstikkingen, ringte sin far og sa at han trodde at han hadde drept noen. Faren tok deretter kontakt med politiet.

En blodprøve tatt av 25-åringen samme natt som knivstikkingen, viste at var påvirket av THC.

Sendte tekstmeldinger

Gjennomgang av elektroniske bevis i saken, viser at han sendte flere tekstmeldinger til fornærmedes samboer i forkant av hendelsen. Her skriver han blant annet at han er på vei til Oslo.

«Ingen problem æ kommer fortsatt innom og tar mæ en alvorssnakk med han om å være en tyster», skriver han i en tekstmelding.

Bakgrunnen skal være at tiltalte var sur på fornærmede fordi han mente at han burde ha påtatt seg ansvaret for noe narkotika som politiet hadde beslaglagt i forkant. Han mente at han feilaktig hadde fått skylden for det, heter det i dommen.

Les også

Her har 23-åringen akkurat skutt mot en forbipasserende bil: – Ville ikke bli tatt med buksa nede

25-åringen har på sin side nektet for at han sendte truende meldinger. Han hadde ikke noe uoppgjort med fornærmede, forklarte han i retten. Tvert imot var det fornærmede som var aggressiv og trakk fram kniven, hevdet tiltalte.

Retten har imidlertid ikke festet lit til hans forklaring.

«Etter en samlet vurdering av bevisene anser retten det bevist utover enhver rimelig tvil at tiltales handling objektivt sett var forsøk på drap», konkluderer Oslo tingrett.

«Det vises til at han to ganger gjorde utfall med kniven mot fornærmedes hals uten å treffe, slo fornærmede i halsen slik at han fikk et blåmerke på høyre side av halsen og at han til slutt knivstakk fornærmede i halsen», står det videre i dommen.

Sakkyndige: Stor risiko

Sakkyndige som har undersøkt 25-åringen konkluderer med at han alvorlig adferdsproblematikk, rusvansker og en dyssosial personlighetsforstyrrelse. Det foreligger derfor stor risiko for gjentakelse av voldelige handlinger, mener de sakkyndige.

Til diskusjonen om straffeutmåling viser retten til at tiltalte er tidligere domfelt tre ganger, senest i Hålogaland lagmannsrett i august i fjor. Videre omtaler de knivstikkingen som et «meget alvorlig forhold» med stort skadepotensial.

Kun tilfeldigheter gjorde at fornærmede overlevde, mener retten.

De kommer derfor til at aktors påstand om fem års fengsel er riktig straff. I tillegg må 25-åringen betale i underkant av 10.000 kroner i erstatning til Kriminalomsorgen for skadeverket i Oslo fengsel, samt 150.000 kroner i oppreisning til fornærmede.

Les også

Oslokvinne (37) tiltalt for drapsforsøk: Knivstakk og hugget kjæreste i halsen med øks

Kommentarer til denne saken