– Ideen som du, sammen med Høyre, regjeringa og dessverre også Arbeiderpartiet, er for, skal forby noen å kjøre sin gamle bil. Om du for eksempel kjører en Toyota, skal du ikke få lov, mens de som har råd til en ny elbil skal få lov, smalt Trygve Slagsvold Vedum til med i åpningen av NRKs partilederdebatt mandag.

Debatten startet med en duell mellom SVs Audun Lysbakken og Sps Trygve Slagsvold Vedum.

De to er uenige om hvorvidt kommuner skal få lov til å gjøre prøveforsøk med såkalt fossilfrie soner – altså soner der det ikke er lov å kjøre biler som benytter seg av fossilt brennstoff. Der SV støtter byrådet, som ønsker å teste ut nullutslippssone i Oslo sentrum, for å få ned trafikk og utslipp, mener Vedum det vil ramme folk med dårlig råd.

– Dette er bare symbolpolitikk, og de som tjener på det er millionærene, mente Vedum.

Audun Lysbakken på sin side, mente Vedums fremstilling var uredelig.

– Det det er snakk om er en liten sone i Oslo sentrum. (...) Forskjeller, det skal vi bekjempe, og det er ingen som gjør det så kraftfullt som SV, sa Lysbakken, og la til at det virker som Vedum er redd å gjøre for mye for å motvirke klimakrisen.

– Jeg må spørre deg: Etter at klimapanelet har lagt fram sin rapport og klimaforskerne enda tydeligere har fastslått sammenhengen mellom ekstremvær og utslipp. Blir du bekymret?, spurte han, og la til:

– Blir kampen for dieselbil litt mindre viktig?

Trygve Slagsvold Vedum sto imidlertid på sitt.

– Slik forskjellspolitikk er veldig unorsk. Vi skal behandle fattig og rik likt, og et system med forskjellsbehandling er dårlig miljøpolitikk er dårlig miljøpolitikk, sa Vedum.

Byrådet i Oslo har fått tillatelse fra dagens regjering til å utrede en nullutslippssone i Oslo sentrum.

I første omgang vil sonen ligge inne i Kvadraturen og hovedstadens innerste bykjerne, men byrådet ønsker i framtida å utvide sonene til å dekke større deler av byen.

Dermed vil mye stå på hva det framtidige stortingsflertallet og regjeringen mener om saken.