Gå til sidens hovedinnhold

Knallhard klimadebatt: «Skremselspropaganda», «forferdelig dumt» og panikk-anklager

Mens SVs Kari Elisabeth Kaski sa at flertallet visste hva de drev med i klimapolitikken, advarte Jon Helgheim (Frp) mot hysteri og skremselspropaganda. Bjørnar Moxnes (R) mente på sin side det var Helgheim som hadde panikk.

Onsdag arrangerer Avisa Oslo debatt med partiene som ligger an til å bli valgt inn på Stortinget fra Oslo. Saken er en del av vår dekning av debatten.

– Debatten er preget av panikk, angst, hysteri og skremselspropaganda. Det er helt feil medisin. Et menneske med panikk og angst gjør veldig dårlige valg, sa Jon Helgheim (Frp).

Under dagens debatt advarte han mot å skifte ut gammel industri for fort, og dermed gjøre dårlige valg, som kunne gagne land som nektet å foreta det skiftet Norge tar.

Her trakk han fram Iran og Saudi-Arabia.

– De gir blaffen, sa Helgheim.

Vil bygge statlig, grønn industri

Frp-eren ble konfrontert av Bjørnar Moxnes (R), som mente at om noen hadde panikk, så var det Helgheim. Dette på et tidspunkt der Frp har gått kraftig tilbake sammenlignet med forrige valg.

– Vi må ha en statlig industripolitikk og bygge en ny grønn industri – til erstatning for olje og gass. Vi kan ikke bare lukke øynene, sa Moxnes under debatten.

Moxnes utsagn kommer på et tidspunkt der FNs klimapanel nylig har levert sin siste klimarapport. Rapporten viser at oppvarmingen av jordkloden ligger an til å nå 1,5 grader innen 20 år. Det vil skje selv med dype og raske kutt i utslippene.

Da Helgheim fikk ordet igjen under debatten, trakk han paralleller til kommunistiske land som Jugoslavia, som brøt opp samtidig som økonomien klappet sammen.

– Vi må ikke gjenta de feilene, sa Frps andrekandidat i Oslo.

– Trenger en inkluderende vekst

Frp-politikeren ble etterfulgt av SVs Kari Elisabeth Kaski. Hun understreket at klima- og miljøpolitikk ikke er noe nytt felt innen politikken.

Vi vet hva vi holder på med, sa Kaski, som sa at å avvikle fossilbiler og å trappe ned olje og gassindustrien faktisk trengs.

På den andre siden av den politiske skillelinjen er Heidi Nordby Lunde. Hun advarte i likhet mot å skape en motsetning mellom økonomisk vekst og klimapolitikk, noe Nordby Lunde mente var «forferdelig dumt».

– Vi trenger en inkluderende vekst, sa Oslo Høyre-lederen.

– Ingenting er så effektivt som en godt regulert markedsøkonomi, fortsatte Nordby Lunde.

Kommentarer til denne saken