Det viser tall fra Oslo brann- og redningsetat.

– Dessverre er det altfor mange som ikke har mulighet for å bli varslet om brann av røykvarslere. Vi ser stadig at mange faktisk ikke har montert røykvarslere, eller at de er montert feil eller ikke virker, sier kommunikasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat, Sigurd Folgerø Dalen til Avisa Oslo.

G

Gode råd om røykvarslere

  • Ha minst én røykvarsler i hver etasje, og minst én røykvarsler per 60 kvadratmeter.
  • Røykvarsleren skal være plassert slik at de kan oppdage og varsle om brann på kjøkken, i stue, sonen utenfor soverom og i sonen utenfor teknisk rom.
  • Det kan ikke være dør mellom et rom som skal dekkes og rommet der røykvarsleren er montert.
  • Det anbefales røykvarslere på alle soverom og øverst i trapperom.
  • I boliger med flere etasjer bør det plasseres røykvarslere i nærheten av trappene, slik at alarmlyden bærer lettere gjennom etasjene.
  • Røykvarslere bør kobles sammen slik at alle varslerne piper samtidig hvis en brann oppstår i kjelleren og du sover i 2. etasje.
  • Røykvarslere skal monteres i taket og minst en halv meter ut fra veggen.
  • I skråtak plasseres røykvarslere én meter ned fra høyeste punkt i taket.

Kilde: Oslo brann- og redningsetat



Virker ikke

– Plasserer du røykvarsleren på et klønete sted i boligen din, spiller du russisk rulett med deg selv, sier brannvesenets kommunikasjonssjef.

En halv million nordmenn sover hver natt uten mulighet til å bli automatisk varslet ved brann, enten fordi de ikke har varsler, at de er plassert feil eller at de ikke virker.

1. desember er derfor utpekt som «røykvarslerdagen». Har du ikke sjekket om den virker, er dagen å gjøre det i dag. Kanskje er den også full av støv? Og vet du hvordan du skifter batteri i den?

Ved denne storbrannen på Stovner tidlig om morgenen ble mange beboere ikke vekket av røykvarslere, men oppdaget at husrekka plutselig sto i full fyr:

Manglet røykvarslere

I 2020 oppdaget brannvesenet i Oslo at ved 18 prosent av alle branner, var det ikke plassert røykvarsler i det de kaller «startbranncellen». En slik celle kan være i det aktuelle rommet hvor brannen startet, eller faktisk i hele leiligheten.

Fram til 1. desember i år er andelen 15 prosent, opplyser kommunikasjonssjef Folgerø Dalen.

– Derfor: Tenk på røykvarsleren som en person du ikke vil ha trøbbel med, sier han.

Desember er måneden hvor hele familien kan dra på leting etter gode rømningsveier, sjekke røykvarslere og kontrollere brannslukkeren.

På nyere varslere skal det være tilstrekkelig å teste ved å holde knappen inne i noen sekunder. Batteri bør byttes en gang i året, eller koble varslerne til strømnettet. Dette er påkrevd i nyere boliger.

Røykvarslere kan støvsuges på svak styrke.