Regjeringen har gitt grønt lys for at serveringssteder i Oslo åpner igjen fra 3. til og med 10. februar. Dette gjelder restauranter, kafeer og barer, men det er uklart om kommunen også tillater gjenåpning.

Skjenkestopp videreføres imidlertid uansett.

Akkurat det må det bli en endring på hvis daglig leder Bo Vivike i R.E.N. Group skal åpne alle sine restauranter og utesteder, som inkluderer Restaurant 13, Bar Vulkan, Bar Tjuvholmen, Stallen, FYR Bistronomi & Bar og Lucky Bird.

– Det er mulig vi åpner, men vi har ikke helt tatt stilling til det ennå, sier Vivike til Avisa Oslo.

– Det blir for å forberede oss på når vi får lov til å skjenke igjen. Hvis vi anser det som sannsynlig at vi får skjenkebevilling igjen, går vi for full drift. Vi håper og tror at man får skjenkebevilling snart, fortsetter han.

Trenger skjenkebevilling for å tjene penger

Skjenkestansen i Oslo ble innført den 6. november etter økende korona-smittetall, og avgjørelsen ble begrunnet med smittevern.

Samtidig advarte Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv overfor Dagbladet mot konkurser – i og med at mange utelivsaktører får en stor andel av inntektene sine fra skjenking.

– Dersom vi ikke får skjenkebevilling, er det ikke grunnlag for lønnsom drift, sier Vivike om situasjonen hans egne serveringssteder.

Utelivsgründeren presiserer at situasjonen er ulik fra konsept til konsept. Lucky Bird har hatt take away-servering under siste nedstengning.

– Det har ikke vært lønnsomt, men nødvendig for å holde folk i arbeid og tilførsel av likviditet, sier Vivike om restauranten, som seg klar for også å åpne dørene for besøkende.

– Vi ønsker å åpne så fort som mulig for å få folk i arbeid. Alle våre ansatte er slitne av situasjonen og ønsker å komme tilbake på jobb så fort som mulig, understreker Bo Vivike i R.E.N. Group.

Frykter mange vegrer seg

Lettelsen for serveringsbransjen fra regjeringens side gjelder kun for et kort tidsrom. Byrådet i Oslo har ennå ikke bestemt seg for hvilken koronatiltak som skal gjelde lokalt fra og med onsdag.

Dermed er det ikke sikkert om serveringssteder i Oslo får muligheten til å åpne dørene.

Dessuten er korona-situasjonen svært usikker. Derfor tror leder for NHO i Oslo og Viken Nina Solli at mange er redde for å åpne - i tilfelle det kommer endringer rett etterpå.

- Vi er veldig opptatt av kompensasjon for kostnader for å åpne og stenge, sier Solli til Avisa Oslo.

Her peker hun blant annet på at serveringssteder må kjøpe inn matvarer for å kunne åpne. Disse kan gå til spille ved en nedstengning, men erstattes ikke av myndighetene. Samtidig må arbeidsgiver betale ansatte tatt tilbake fra permisjon i ti dager.

- Du kan ikke betale dem hvis du ikke har omsetning, sier Solli om risikoen serveringssteder tar hvis de åpner for så å få kontrabeskjed.

NHOs regionssjef etterlyser nå tydelige og klare retningslinjer fra Oslo kommune, slik at alle vet hva som er gjeldende regler.