Siste mandag i desember bød på det verste av både høstregn og vinterføre.

– Det var faktisk våde lyn og torden i Nordmarka mandag, opplyser vakthavende meteorolog Martin Granerød til Avisa Oslo.

Det er ikke hverdagskost med torden i desember, men Granerød kan fortelle at det er i sammenheng med kaldfronten som passerer Oslo nå.

– Vi har hatt tre-fire plussgrader og regn hele mandag. Nå på kvelden faller gradene, og regnet blir til sludd. Gjennom natten skal temperaturen gradvis nedover mot minus, og slapselaget vil fryse på, sier Granerød.

– I morgen tidlig kommer det nok til å bli svært glatt.

Nok en runde med hålkeføre

Nedbøren gir seg heldigvis i løpet av natten, og tirsdag skal vi ned til minus fire og minus fem – og det vil bli perioder med sol.

Dessverre tyder ikke noe på at slike dager er noe vi vil bli bortskjemte med. Onsdag og torsdag kan det komme litt snø, men så skal temperaturen opp igjen.

– Torsdag kveld får vi nok en ny runde med regn og slaps. Og påfølgende isete veier. sier Granerød.

– Betyr det at snøen vaskes bort i marka også?

Snøen vil bli liggende innover i marka, men vi får et annet skiføre. Det blir mer sammenpakke snø og mer isete løyper, så det krever nok en litt annen smøring av skiene, sier Granerød.

– Mye opp og ned

Selv om det ikke er hverdagskost med torden og lyn samtidig som bilene rutsjer av isdekte veier, så sier Granerød at det ikke er helt uvanlig med den type væromskiftninger man har sett den siste tiden: Får man denne type vær, så er det gjerne nå i slutten av desember det kommer.

– Men nå har det vært veldig mye «opp og ned». Det har skiftet mellom mildvær og regn og skikkelig kaldt i flere runder, og nå ser det ut til at vi får enda en runde denne uken. Det blir isete veier og vanskelig føre, også fremover, bekrefter han.

Men nyttårshelgen, da? Kan man håpe på opphold og god sikt?

– Når vi ser inn mot nyttårshelgen er det økende usikkerhet i prognosen. Men det ser ut til at vi vil ha en dagtemperatur på rundt nullgrader. Vi forventer noe lavtrykk, så det kan bli perioder med skyer og nedbør, men det kan også bli litt opphold, avslutter Granerød.

Hannibal El Jeries (18) var på vei opp Sandakerveien med bilen da den plutselig begynte å skli.