Både folk og bakterier stortrives i det varme badevannet i Oslofjorden. I sommer har ti personer blitt smittet av kjøttetende bakterier, skriver NRK torsdag. Bakteriene Vibrio og Shewanella som finnes i vannet i Oslofjorden smitter gjennom åpne sår og kan gi alvorlige infeksjoner, som i verste fall kan føre til amputasjon.

Nå ber FHI folk ta forholdsregler før de bader.

I verste fall må man amputere

– Dette er bakterier som finnes helt naturlig i sjøvannet, særlig i brakkvann og i overgangene mellom salt – og brakkvann. I utgangspunktet er de ganske harmløse, men om de kommer inn i huden kan utfallet bli ganske dramatisk. I verste fall må man amputere, sier Line Angeloff.

Bakteriene stortrives i varmt vann. De siste dagene har det vært sydentemperaturer i Oslo, og vannet har holdt godt over 20 grader over tid. Nå i juli har antallet som har blitt smittet av Vibrio og Shewanella fått en oppsving. Så langt i sommer har 10 personer blitt smittet av kjøttetende bakterier i Oslofjorden. Infeksjonene gir vanligvis symptomer, men kan føre til blodforgiftning og ødelagt vev - herav «kjøttetende».

– Disse bakteriene kommer inn gjennom åpne sår, som kutt eller nylige tatoveringer. Når de kommer inn i huden, kan de forårsake betennelse og infeksjoner. Ved en slik betennelse, kan vevet rundt såret dø. Man kan også få blodforgiftning, forteller Angeloff og legger til:

– Hvis man ser at et sår endrer seg etter bading bør man å oppsøke lege raskt. Det er spesielt eldre og personer med nedsatt immunforsvar, eller underliggende sykdommer som er utsatt.

Ta forholdsregler

Siden bakteriene i utgangspunktet kan finnes over alt i brakkvann og saltvann med lavt saltinnhold, har ikke FHI noen råd om hvor badeglade Oslofolk bør legge badeturen. Angeloff presiserer også at de ikke fraråder noen å bade:

– Det er flott at folk bader! Det må man gjerne fortsette med. Men de som er i risikogruppen bør være litt forsiktige. Om du er eldre, har underliggende sykdommer eller er immunsupplementet, bør du ikke bade med åpne sår, sier hun.

Angeloff har også noen råd til andre som vil fortsette å nyte badevannet i Oslofjorden:

– Ta forholdsregler før du bader. Bruk badesko for å unngå kutt og sår, og hvis du får et sår mens du bader anbefaler jeg at du går raskt opp av vannet, tørker og skyller såret og tar på et vanntett plaster. Om du ser at såret forverrer seg etter bading, eller du begynner å føle deg dårlig, er det viktig at man kommer seg raskt til legen. Og gi legen beskjed om at du har badet, sier Angeloff.