Den 40 år gamle polske mannen møtte i Oslo tingrett i forrige uke, satt under tiltale for flere brudd på veitrafikkloven etter et uhell i Dagmarbakken på Grorud 4. oktober i fjor.

I tiltalen er det gjengitt at han ikke var tilstrekkelig hensynsfull, aktpågivende og varsom, da han kjørte en varebil inn i husveggen på en privatbolig, slik at det oppsto skader på veggfliser og et nedløpsrør fra taket.

Han forlot deretter stedet uten å varsle verken politiet eller huseierne. Etter å ha kommet hjem, begynte han å drikke alkohol.

40-åringen erkjente straffskyld i Oslo tingrett.

Satte bilen i feil gir

I retten forklarte han at uhellet skjedde etter at han skulle svippe en kollega hjem etter jobb. Etter å ha satt kollegaen av, skulle han rygge ut i Dagmarbakken. På grunn av uoppmerksomhet havnet varebilen i en grøft eller et blomsterbed.

Mannen forsøkte å justere retningen på bilen, men satte den i feil gir da han skulle komme seg løs. Han mente å kjøre fremover, men endte opp med å rygge rett inn i hushjørnet og videre ut i oppkjørselen.

Han gikk ut av bilen og så at det var skader på både den og huset. Han ble forskrekket, forklarte han, og forlot stedet – delvis fordi han verken snakker norsk eller engelsk. På vei ut på hovedveien kjørte han i tillegg ned et postkassestativ.

På bakgrunn av bilder fra stedet, legger retten til grunn at det var store krefter i sving i sammenstøtet.

«Retten viser for det første til at tiltalte da han rygga inn foran huset dro med seg en større kantstein som etterlatte en flere meter lang skrape i brosteinene. For det andre viser hjulsporene at bilen spant i nedoverbakke og kjørte så vinglete at bilen var utenfor veibanen på begge sider av veien. Dernest viser framlagte bilder at bilen traff postkassestativet med så stor kraft at dette ble revet opp av bakken, flytta flere meter og smadra fullstendig», heter det i dommen.

Betinget fengsel og bot

40-åringen nektet ikke for at han drakk alkohol etter å ha kommet hjem, men forklarte i retten at han ikke visste at det var ulovlig etter å ha vært involvert i en trafikkhendelse som kan medføre politietterforskning.

Han fortalte videre at han og romkameraten delte en litersflaske med brennevin, slik at han roet seg ned.

Retten kommer til at han skal domfelles også for det. De viser til at han har bodd og kjørt bil i Norge i mange år, slik at han ikke kan påberope seg uvitenheten om lovverket.

Konklusjonen er dermed at mannen dømmes til 18 dagers betinget fengsel, 5000 kroner i bot og tap av førerretten i 18 måneder.