Gå til sidens hovedinnhold

Kjørte ned fotgjenger på elsparkesykkel – dømt til 18 dagers fengsel

Den påkjørte kvinnen håper at dommen vil anses som en lærepenge, så andre ikke opplever det samme. Domfelte er skuffet over hvor strengt han vurderes.

En mann i slutten av 40-årene er dømt til 18 dagers fengsel for å ha kjørt på en fotgjenger i Oslo. Han mister også førerkortet i ett år, melder NTB.

Forrige uke gikk rettssaken om påkjørselen som fant sted i Bygdøy allé i Oslo i september. Kvinnen som ble påkjørt var i sluttfasen av å krysse et fotgjengerfelt, da kollisjonen inntraff.

I tiltalebeslutningen heter det at den fornærmede kvinnen ble «slått i bakken og fikk hjerneblødning og et kutt i høyre panne og i høyre overleppe som måtte sys».

Som følge av skadene lå kvinnen innlagt på sykehus i 14 dager etter hendelsen, og var 100 prosent sykemeldt frem til 17. januar. Hun er fortsatt 50 prosent sykemeldt.

Mandag ble det altså klart at mannen dømmes enstemmig for fire av fem tiltaleposter.

Han frifinnes for å ha ført motorvogn uten å inneha gyldig førerkort ettersom det ikke er mulig å ha førerkort for elsparkesykkel. Retten kan derfor ikke se at straffebudet er anvendelig, heter det i dommen.

– En riktig dom

– Hun er godt fornøyd med dommen, og etter bevisførselen i retten er og jeg også av den oppfatning at det er en riktig dom, sier den fornærmede kvinnens bistandsadvokat Else-Marie Merckoll i Langseth Advokatfirma til Avisa Oslo.

Hun understreker at hennes klient er opptatt av at dommen skal være en lærepenge for andre «slik at andre ikke opplever det hun har opplevd».

– Dette har vært en forferdelig opplevelse. Hadde det ikke vært for at hun i utgangspunktet var i så god fysisk form, kunne nok skadeomfanget blitt enda mer alvorlig, sier Merckoll.

Bistandsadvokaten legger til at kvinnen fremdeles sliter med de samme problemene som hun forklarte i retten. Det er særlig snakk om synsproblemer og dobbeltsyn som plager henne, ifølge advokaten.

Skuffet

Domfelte er på sin side skuffet over hvor strengt han vurderes, opplyser hans advokat Jan Kildahl til Avisa Oslo.

– Dommen nyanserer ikke risikomomentet en elsparkesykkel utgjør sammenlignet med for eksempel en bil. Det tas hensyn til heller ikke i aktsomhetsvurderingen eller straffutmålingen at en viktig del av hendelsen et at fotgjengeren gikk på rødt lys, skriver Kildahl i en SMS til AO.

Videre sier advokaten at det ikke er tatt endelig stilling til om dommen ankes.

Kommentarer til denne saken