AVISA OSLO OG NETTAVISEN: Natt til 25. juni drepte Zaniar Matapour to mennesker utenfor utestedet Per på hjørnet midt i Oslo sentrum. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har uttalt at de mener det var et ekstremistisk, islamistisk terroranslag.

Men politiet i Oslo har uttalt at de også jobber ut ifra hypoteser om at angrepet kan dreie seg om psykiatri, hatkriminalitet mot det skeive miljøet i Oslo eller en blanding av de ulike teoriene.

Matapour er siktet for å ha begått en terrorhandling, men motivet er ukjent fordi han ikke har villet forklare seg for politiet, fordi han frykter at de vil manipulere forklaringen hans.

Kriminell nekter å si noe

Det er tidligere gjort kjent at Matapour har hatt kontakt med den profilerte ekstreme islamisten Arfan Bhatti. Nettavisen er kjent med at kontakten mellom dem i hvert fall går tilbake til 2015.

TV 2 har også tidligere omtalt at Matapour har bodd i en leilighet som han har leid av en kjent kriminell mann i 40-årene.

Nettavisen har fått bekreftet at mannen har vært i politiavhør. Dette ble gjennomført 1. juli og det ble stilt detaljerte spørsmål om leieforholdet og deres relasjon.

– Jeg har ikke noe å si, er den korte kommentaren den kjente kriminelle gir til Nettavisen.

Nettavisen får opplyst at Matapour har leid bolig av mannen i «noen år» og at han har status som vitne i saken. Den profilerte mannen har flere ganger blitt dømt i straffesaker, men har også blitt frikjent for anklager. Ved noen anledninger har han også vært den fornærmede part i straffesaker.

SE VIDEO: Her er Matapour tatt og lagt i bakken

Mannen har også slått seg opp som mangemillionær, blant annet ved investeringer på boligmarkedet, kjøp og salg av verdisaker og pengeutlån. Ifølge de siste tilgjengelige skattetallene for 2020 står han oppført med en nettoformue på over 36 millioner kroner. Men inntekten er på rundt 340.000 kroner og skattebeløpet er på like over 400.000 kroner.

Det har ikke lykkes for Nettavisen å få kommentarer fra den kjente kriminelles advokat.

Politiet også taus

For politiet er det interessant å snakke alle som kan vite noe om Matapour, spesielt siden han ikke vil avhøres. Forrige fredag bekreftet politiet at de hadde utført over 400 vitneavhør i saken. Den terrorsiktedes forsvarer, stjerneadvokaten John Christian Elden, mener avhøret av den kjente kriminelle ikke er av betydning.

– Politiet har klausulert alle avhørene i saken, slik at det ikke er mulig for meg å kommentere disse nå. Det er tatt svært omfattende og brede avhør av flere hundre mennesker, så det er vanskelig å se at avhør av en eventuell utleier har noen sentral plass i saken, skriver Elden i en mail til Nettavisen.

Politiet er også sparsommelig med hva de går ut med når det gjelder enkeltpersoner.

– Det jeg kan si er at vi kartlegger enhver bevegelse og relasjon for siktede. I den forbindelse avhører vi alle som har hatt befatning med ham, uten at jeg vil gå i detalj på det, sier politiadvokat Børge Enoksen til Avisa Oslo og Nettavisen.

Fredag ville ikke Enoksen si hvorvidt personer i det islamistiske miljøet i Norge er blant de som er avhørt.