Sats har 64 treningssentre i Stor-Oslo, noe som gjør selskapet til det desidert største av sin art i hovedstadsområdet. I en fersk rapport kommer det frem hvilke innvirkninger koronapandemien har hatt for kjeden i de første månedene i 2021.

Siden starten av 2020 har Sats mistet 33.000 medlemmer i Norge. Det er 14.000 flere medlemmer siden siste kvartal 2020. Tallet er omtrent tredoblet dersom man ser totalt for samtlige Sats-sentre i Norden.

Det kommer frem av rapporten at medlemsflukten i Norge i hovedsak skyldes de lange periodene med stengte sentre i Oslo. Utmeldingene er som forventet, opplyser Sats. Men det at kjeden ikke kan verve nye medlemmer med stengte sentre, gjør at tallet går ned.

Stort inntektsfall

Stengte sentre setter naturligvis også sine spor i det økonomiske.

For sentrene i Norge er fasiten følgende: Sammenligner man inntektene fra første kvartal i 2020 med første kvartal 2021, ser man at totalen har sunket med hele 61 prosent. Det er et inntektsfall på nærmere 264 millioner kroner fra de norske sentrene. Legger man til tallene for Sverige, Danmark og Finland til grunn er tapet enda større.

Sats gikk ut av første kvartal i 2020 med ni millioner kroner i pluss, mens i samme periode i 2021 viser tallene heller et tap på 115 millioner kroner.

– Norge har nå vært stengt i seks måneder på rad. Resultatet er klart: Folkehelsen sliter. De fleste av medlemmene våre finner ikke alternative måter å holde seg aktive på. Mange ansatte er blitt permittert i lange perioder, og inntektene er blitt påvirket negativt, sier Sondre Gravir, administrerende direktør i Sats-kjeden, i rapporten.

Treningssenterkjeden har derimot også fått betydelig støtte fra norske myndigheter. Sats fikk tildelt 83 millioner kroner av den nasjonale potten på 288 millioner kroner til treningssentrene i januar, skrev Treningsindustrien.no.

Nærmer seg gjenåpning

Slik Avisa Oslo tidligere har omtalt, er det vanskelige tider for treningssenterbransjen. Denne uken kom derimot byrådsleder Raymond Johansen (Ap) med det Wenche Evertsen, Sats-sjef i Norge, beskrev som positive nyheter.

Der ble det klart at treningssentre vil falle inn under «trinn 2» i Oslos gjenåpningsplan. Johansen fortalte at det i slutten av neste uke vil komme informasjon om når trinn 2-tiltakene innføres.

– Det er et utrolig viktig signal om at de prioriterer folkehelsen og sårbare grupper. Det som er viktig for oss er rekkefølgen, at vi ikke står sist i køen. I fjor sommer åpnet puber før treningssentre. Det gjør de heldigvis ikke nå. Selv om vi ikke har en konkret dato her og nå er jeg glad for signalene vi får, sa Wenche Evertsen, sjef i Sats Norge.