Gå til sidens hovedinnhold

Kjell Ingolf Ropstad går av som KrF-leder og som statsråd

Under pressekonferansen lørdag melder Ropstad at han går av som KrF-leder og som statsråd.

– Det siste døgnet har jeg fått ta et skritt tilbake for å vurdere situasjonen. Jeg er takknemlig for ærligheten partiet har vist meg det siste døgnet. Og jeg skjønner at mange er skuffa. KrF er et parti som er større enn enkeltpersoner, begynner han.

– Det rette for partiet nå, er at det er en annen som tar over stafettpinnen. Jeg ønsker å gå av som partileder, og har bedt partiet med å starte prosessen med å finne en ny leder. Jeg fratrer ledervervet så snart partiet velger en ny partileder.

Flere avsløringer

Lørdagens pressemøte klokka 14 blir Ropstads andre siden det ble kjent at han har unngått å betale skatt ved å oppgi at han har hatt boutgifter til foreldrenes hus.

Ifølge Aftenposten skulle KrF-lederen dermed ha tilbakebetalt 175.000 kroner i skatt.

Avsløringen kom i tillegg til tidligere opplysninger om at Ropstad var folkeregistrert hos foreldrene i Agder, og på den måten fikk gratis pendlerbolig i Oslo.

Også fredag formiddag holdt Kjell Ingolf Ropstad et pressemøte. Der beklaget han og innrømmet at han hadde gjort feil, og han sa at han ville fortsette som både partileder og statsråd.

Skuffelse og sympati

Flere lokallagsledere i KrF har siden den gang uttrykt stor skuffelse over lederen sin, og noen har ytret ønske om en ledelsesdebatt. Gruppeleder Erik Næs i Skien KrF har sagt at han ikke lenger har tillit til partilederen, og ifølge avisa Dagen satt Vestland KrF fredag kveld i et hastemøte hvor Ropstad var tema.

Ropstad har også fått sympati og støtte fra flere, blant annet fylkeslederne i Møre og Romsdal og i Rogaland.

Blant KrFs partiledere og statsråder er det i tillegg til Ropstad selv foreløpig kun partiets andre nestleder, Ingelin Noresjø, som har uttalt seg om Ropstad-saken.

Til Vårt Land fredag sa Noresjø at både hun og sentrale ledd i partiet har vært orientert om at det ville komme nyheter knyttet til Ropstads boligsak.

Statsminister Erna Solberg (H) ble først kjent med saken søndag eller mandag denne uken i forbindelse med at Aftenposten sendte innsynsbegjæringer til Statsministerens kontor (SMK).

På direkte spørsmål om hvorvidt Solberg har tillit til Ropstad som statsråd, svarte hun slik:

– Jeg opplever at han er oppriktig lei seg for det som har skjedd og at det gikk i glemmeboken da han trodde det ikke betød noe. Vi må være forsiktige med slike ting.

I kontakt med Skatteetaten

Ropstad er i kontakt med Skatteetaten for å betale det han skylder. Økokrim meldte fredag at også de er i kontakt med Skatteetaten, som undersøker saken på vanlig måte.

Fredag ettermiddag opplyste Økokrim-sjef Pål Lønseth at dersom etaten finner det aktuelt, vil de ta kontakt med politiet. Dersom de gjør det, vil Økokrim og Oslo politidistrikt gjøre en vurdering av videre behandling.

Kommentarer til denne saken