Kjære innbyggere i bydel St. Hanshaugen, og spesielt dere på Bislett og Haugen. Mitt navn er Paul Omar Lervåg (34) og jeg flytta nylig inn i gata som forbinder områdene sammen. Å bo midt i en bakke, og mellom to nabolag er som å være vannet i fossen, eller kjerringa mot strømmen.

Fosser jeg nedover kommer jeg til Bislett. Går jeg mot strømmen og opp bakken kommer jeg til St. Hanshaugen.

Hvordan skal jeg introdusere meg?

Jo, jeg kan begynne med en historisk vittighet. Det er tross alt en god isbryter, og siden jeg allerede har gått mot strømmen i Dalsbergstien, er det å bryte isen som et barneskirenn i forhold.

Visste du at Haugen het Mærrahaugen før folk begynte å brenne bål til ære for St. Hans på 1840-tallet?

Uansett, nå som jeg har etablert at jeg er en mann med innsikt og sans for humor, og derfor sosialt veltilpasset, kan jeg begynne med smiger!

Jungel Pizza - deres pizza er aldeles nydelig! Nummer 17 med rørosromme, merguez fårepølse, brokkolini, parmesan og fermentert chilijuice må være den diggeste pizzaen jeg har spist i Oslo så langt! Nummer 8 var ok den også.

Like over gata ligger Parksalongen. Stedet har hyggelig atmosfære, og serverer sideren som passer godt til nummer 17. At jeg kan sette meg ned på salongen og spise pizzaen jeg kjøpte på andre siden av gata sier noe om nabolagets identitet. De samarbeider, loser og huser hverandres gjester.

Har du derimot lyst på utsøkt vin setter du deg på baren Roleur, i lyskrysset Dalsbergstien/Ullevålsveien. Hun som stod bak baren var behjelpelig og inviterende, lot meg prøvesmake og slo av en god prat. Navnet på vinen husker jeg ikke, men min første reaksjon var «fy faen.» «Sproget» mitt er ikke alltid pent, det får jeg bare beklage, men fy faen for en god vin!

Takk for innflytningsloffen!

St. Hanshaugen kan ikke vurderes ut ifra en enkelt butikk eller restaurant. Det som gjør St. Hanshaugen til et fint sted er helheten, og ikke minst folka som gjør bydelen innbydende. Jeg har bare bodd her i to uker, men det jeg har møtt på så langt gir mersmak - ikke bare på maten, men også folka.

En hilsen til Gutta på Haugen: Dere fikk en gutt til å føle seg velkommen i nabolaget. Takk for innflytningsloffen!

Når jeg lar meg ta av strømmen og føres ned mot Bislett er det flere fristelser: Kebab, sushi, indisk, burger, southern barbecue og mye med mer. Bislett har ikke bare mat å snakke om, de har også Bislett bad, Bislett stadion, universitetet OsloMet og en skikkelig fin park.

Les også

Her ligger perlene på rekke og rad: – Har bevart sjelen som andre bydeler har mistet

Sammenlignet med St. Hanshaugen har Bislett en litt annen vitalitet. Her er det mer ungdommelig, mens St. Hanshaugen er mer etablert. Det begge stedene har til felles er at det er mer larm og støy enn der jeg flyttet fra, Kringsjå i Nordre Aker bydel.

Med Sognsvann, skog og innsjø i nærheten var livet roligere og gikk sakte. På St. Hanshaugen går livet i en rasende fart. Bydelen stopper aldri opp.

Liker du denne teksten? Les flere Oslohistorier her.

Jeg tror jeg har lært er at det er forskjell på å bo i kommunen Oslo og i byen Oslo. På Kringsjå bor du ikke i byen. Du bor i nærheten av byen. Det er to ulike måter å leve på. To ulike måter å eksistere på. På Kringsjå bodde jeg i et moderne bygg som brukte nøkkelkort, og hvor heisen tok meg opp og ned. Nå som jeg har flyttet inn i et nabolag med gamle og verneverdige bygg må jeg venne meg til at nøklene rasler i lomma og at jeg må gå opp fem etasjer i trapp.

På Kringsjå var bylivet mitt styrt av siste T-bane og nattbuss. Nå kan jeg bare gå hjem etter en våt tur på byen. Nå er det viljen min som styrer tiden, ikke Ruters ruter. Å kunne få ubegrenset tilgang til Oslo sentrum er kirsebæret på toppen av den deiligste kaka. På en annen side, så kan jeg ikke lenger flykte fra støyen i sentrum. Det er blitt en del av hverdagen.

Kjære St. Hanshaugen bydel, jeg tror jeg elsker deg like mye som Romeo elsker Juliet. La oss dog håpe at vårt forhold ikke ender like tragisk.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Kom igjen 'a, Oslo. Litt mindre deg. Litt mer oss

Les også

Jeg har blitt jagd av nynazister i de samme gatene som jeg har sjekket damer

Les også

Det ville livet bor i alle, men vi undertrykker det hver dag

Les også

Hjertet hopper over et par slag. Full vogn på vei i feil retning