Gå til sidens hovedinnhold

Kjære Jonas, vi ber deg, støtt rusreformen - vedta det som er rett, rett og slett!

Vi skriver til deg som tidligere tillitsvalgte i Ap, helsepolitisk rådgiver på Stortinget, sosionom på rusfeltet og sykepleier. Vi skriver fordi vi frykter at Arbeiderpartiet skal svikte de rusavhengige og fatte et landsmøtevedtak mot den viktige og faglig grundig funderte rusreformen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Arbeiderpartiet har i sine over 100 år vært en avgjørende progressiv kraft for menneskeverd og rettigheter. Det finnes ikke et sted i vårt velferdssamfunn, som ikke har Arbeiderpartiets avtrykk, som det reformvillige partiet dere har vært. Ap har vært i førersetet når ulike grupper har kjempet sine kamper. Kvinner, funksjonshemmede og homofile er noen av dem som har hatt Ap i sitt hjørne når det har trengtes.

Nå må dere være der for rusbrukerne, Arbeiderpartiet. De roper at de trenger dere i kampen for avkriminalisering. Hvorfor står dere ikke opp for dem? Straff og bøter gjør ikke annet enn å skade den kanskje aller mest sårbare gruppen i samfunnet vårt.

I ruspolitikken har dere tidligere levert gang på gang. Skubbet politikken videre, mens Høyre har slept beina etter seg. Nå ser det dessverre ut som at det har snudd.

Hvor har det blitt av partiet som la frem Stoltenbergutvalgets rapport? Partiet du var helseminister i Jonas, der du forstod at sprøyterom måtte bli brukerrom der blandingsbruk og røyking av heroin måtte være en del av pakken. Fordi det er brukernes behov, og ikke samfunnets moralisme, som må få styre ruspolitikken.

Da Høie tok over, skrinla han raskt planene dine. Du holdt likevel fast i denne viktige saken og fremmet forslaget på nytt sammen med Venstre. Slik opposisjonslederen skal gjøre når Ap ikke sitter i regjering. Ap skal drive politikken fremover og ta de modige valgene først. Ap pleide å lytte til rusbrukerne, Jonas, fordi Arbeiderpartiet vet innerst inne at man ikke kan skape politikk uten lytte til dem det angår.

Når sluttet Arbeiderpartiet med det?

Hvis Ap hadde fortsatt med de årlige samlingene på Stortinget, der hver eneste bruker som orket, møtte sammen med rusorganisasjonene for å fortelle hvor skoen trykket, - ville de unisont fortalt dere at de trenger denne reformen.

Rusbrukerne selv ville fortalt dere hvordan de knekkes under dagens gammeldagse narkotikaregime. Straff gjør ikke annet enn å skade dem, stigmatisere og føre til tilleggsbelastninger for en gruppe mennesker blant oss som ikke tåler flere belastninger.

Lytt til dem.

En annen ting du og Ap også alltid har lyttet til er kunnskap, Jonas. Fordi Arbeiderpartiet vet at de beste politiske beslutningene er kunnskapsbaserte.

NOU’en rusreformutvalget la fram er overveldende med sine over 400 sider. Den dokumenterer at dagens narkotikapolitikk ikke har effekt. Eller det blir ukorrekt, den har stor effekt; en nesten utelukkende negativ en - for de menneskene den rammer så hardt.

Når sluttet Arbeiderpartiet å høre på fagpersoner og tunge fagmiljø? De forteller dere at de ikke får gjort jobben sin med å gi rett behandling og hjelp, fordi kriminaliseringen gjør det vanskelig å innrømme rusbruk og søke hjelp. Ovenfor hvilken annen sykdomsutsatt gruppe tillater vi at politiet, og ikke helsevesenet, har hovedansvaret for…?

Dagens straffepolitikk slår beina under de menneskene den er ment å hjelpe.

Nå står slaget om vår tids viktigste sosialpolitiske reform. Vi må innrømme at vi er skuffet over at Ap ikke sitter i førersetet, men det er heldigvis ikke for sent for deg og landsmøtedelegatene dine å rydde opp i det, Jonas.

Reis dere opp, vær det tydelige Arbeiderpartiet vi husker og var glade i. Det Arbeiderpartiet som tar kampene for viktige rettigheter sammen med dem det gjelder!

Politiske valg blir sjelden så rette som dette. Dere har brukerne, fagpersonene og forskninga på deres side. Så kjære Jonas, vi ber deg, støtt rusreformen - vedta det som er rett, rett og slett.

Godt landsmøte!

Les også

Derfor kan det bli uaktuelt for den trofaste velgeren Håvard (37) å stemme Ap: – Et svik mot dem man burde hjelpe

Les også

Eivind Trædal (35) lar seg ikke skremme av høylytt kritikk: – Dette er blitt vedtatt med et kjempebredt flertall

Les også

Hele Oslos delegasjon til Ap-landsmøtet vil stemme ja til den nye rusreformen: – Det ville overraske meg om noen stemte mot

Kommentarer til denne saken