Mandag publiserte Avisa Oslo saken om DJ-en som ble overfalt av en vekter på utestedet Godthåb på Grønland.

Vekterselskapet Proff Security, der vekteren er ansatt, har på sin side uttalt at det var vekteren som ble fysisk angrepet da han hadde bedt DJ-en om å slå av musikken.

Vekter Keth-Irén Myrset, mener det er viktig å ikke la en slik sak gå utover alle vektere og hele bransjen. Myrset påpeker at hun kun har kunnskap om saken gjennom Avisa Oslo.

Hun har jobbet som vekter i 17 år. I 14 av disse har hun hatt deltidsjobb som ordensvakt. Myrset jobber i dag i et anerkjent vekterselskap i Oslo, som AO er kjent med.

– Det er selvfølgelig en del folk som ikke burde være i det yrket her. Hvis du går over den grensa der du står og skriker rasistiske eller homofobiske ting, har du ikke den selvbeherskelsen du trenger til yrket, sier hun.

Vekteren i Proff Security skal natt til lørdag blant annet ha kalt DJ-en for «Jævla soper».

– Vi kan bekrefte at det ble brukt et diskriminerende ord mot DJ-en, har daglig leder May Kirkerud i Proff Security tidligere kommentert på dette til AO.

Hun avviser samtidig blankt at vekterselskapet er transfobisk og homofobisk, og opplyste at de mandag hadde «tatt en samtale med vekteren som uttrykte seg feil og tatt han ut av tjeneste inntil videre».

– Vi tar avstand fra hendelsen og beklager på det sterkeste ovenfor alle som føler seg berørt, har den daglige lederen i Proff Security sagt om hendelsen.

– Fremstår som idioter

Myrset reagerer på at slike hendelser drar alle under en kam, noe som skaper et dårlig rykte.

– Det irriterer meg at folk alltid skittkaster vekterne og dørvaktene. Det er noen som skaper et dårlig rykte, og gjør at vi alle fremstår som idioter. Folk tror at vi ønsker å hevde oss, og at vi har et maktbehov, sier hun.

For Keth-Irén Myrset, er deres oppgave helt motsatt.

– Jeg vil si at de fleste av oss driver med dette her fordi vi ønsker at folk skal ha det fint på byen, sier hun.

For henne, handler jobben om å passe på folk, og hun tror det er mange ting vektere gjør som ingen legger merke til.

– Det er mange ting vi følger med på som folk ikke tenker på. Vi har førstehjelpstrening, vi skal sørge for at nødetatene kommer, vi er en trygghet. Hvem passer på alle menneskene som er ute? Det er oss, sier hun.

Som kvinne i bransjen, er det også veldig viktig for henne å passe på jenter som er ute på byen.

– Det er det å gå bort til noen jenter å be dem passe litt ekstra på at ikke alle forlater bordet samtidig fordi drikken står igjen, sånne småting er kjempeviktig, sier hun.

Opplever hets hver vakt

Myrset forteller at det kan være tøft å stå i jobben. Det går ikke en dag uten at noen slenger stygge ord til vekteren som står i døra.

– Vi blir hetset hver eneste kveld. «Du har stor nese», «du er tykk», vi får sånne personangrep hver eneste kveld, sier hun.

Det har også hendt at Keth-Irén Myrset har blitt fysisk angrepet.

– Vet du hvor mye juling jeg har fått? Jeg har havna på legevakta mange ganger, sier hun.

Unødvendig maktbruk

Myrset er klar på at unødvendig maktbruk fra vektere må helt bort. Hun forklarer også at vektere ikke har noe mer rett til å utøve makt og vold enn det vanlig folk har.

Ut ifra det Myrset har lest om hendelsen på Godthåb, mener hun at det virker unødvendig at såpass mange vektere skulle involveres i konflikten.

– I denne episoden, der det plutselig er sju vektere der. Da skal det i min mening være noe skikkelig alvorlig. Dette virket ikke som noe skikkelig alvorlig, men som en misforståelse, sier hun.

Hun legger vekt på at vekterne skal være der for å passe på folk, og sier:

– Hvem skal passe på at vekteren ikke går på deg?

Myrset mener at man må sørge for at de som jobber som dørvakter og vektere, er kompetente til å utføre arbeidet de er satt til.

– De man ansetter må være kompetente nok. Også må selskapene ha baller nok til å gi fyken til de som ikke hører hjemme der, sier hun.

Hun legger til at det er viktigere med kvalitet over kvantitet i bransjen.