Samtidig forlanger hun at Jonas Gahr Støres partikolleger i Oslo Ap – som er uenig med Ap som landsparti i denne saken – «leverer» overfor Ap sentralt foran regjeringsforhandlingene.

– Ap har ikke noe valg i denne saken. Det har jeg ment hele veien. Vi er nødt til å bevare Ullevål sykehus, og Oslo Ap får levere de også. Nå har de i valgkampen sagt at de vil bevare Ullevål sykehus og sagt «stol på oss». Da må de levere, fastslår Kari Elisabeth Kaski.

Oslo-valgets dronning er krystallklar:

– Vi har lovet å fikse det. Det har Sp og Rødt også gjort. Vi står sammen i denne saken, sier Oslo SVs stortingsrepresentant og svært aktuelle statsrådskandidat når Avisa Oslo møter henne til intervju på Veitvet senter dagen etter hennes og SVs historiske valgresultat på 13,3 prosent i Oslo.

Partiene hun viser til har til sammen 49 mandater etter gårsdagens valg, ett mandat mer enn Ap.

Maktbalansen gjør at Kaski er svært sikker på at de skal lykkes i å få Ap som landsparti til å snu, og dermed stanse Stortingets vedtak om å bygge nytt sykehus på Gaustad, som innebærer at Ullevål nedlegges. Det første kravet fra Kaski er at Ullevål sykehus som Oslos og Norges største og viktigste sykehus, må utredes grundig.

Stor tro på Ullevål-gjennomslag

– Jonas Gahr Støre er fra Ris, et område noen steinkast fra Ullevål sykehus – men han har aldri signalisert at han vil redde Ullevål sykehus?

– Nei. Men jeg legger det til grunn at når hans medkandidater i Oslo – som er høyt oppe på Ap-lista og på sikker stortingsplass – er krystallklare, som Frode Jacobsen har vært, må de levere de og. Når han har vært så tydelig på at han vil redde Ullevål. Det forventer jeg jo.

– En ting er å si dette, men tror du det kommer til å skje?

– Ja, akkurat Ullevål tror jeg vi skal klare å få til. Jeg tror ikke Ap har noe valg, rett og slett. Men det fordrer jo at Oslo Ap leverer og at Sp leverer – for Sp har også vært krystallklare i Oslo i valgkampen på dette.

Slik svarer Oslo Ap-lederen

Avisa Oslo har bedt lederen i Oslo Ap, Frode Jacobsen, som blir Jonas Gahr Støres varamann på Stortinget når han entrer Statsministerens kontor, om å kommentere Kaskis uttalelser.

Men han gir ingen garantier for Ullevål sykehus:

– Vi er glade for at valgresultatet gir grunnlag for en ny Ap-ledet regjering og forhåpentligvis en flertallsregjering med SV og Sp. Det et Arbeiderpartiets ledelse som har fått mandat fra sentralstyret til å håndtere forhandlingene. Jeg har full tillit til at vår ledelse vil forhandle fram en god erklæring og vi skal ha direkte kontakt med dem.

– De kjenner godt til hva som er viktig for oss og vårt ståsted i mange saker blant annet når det gjelder vår bekymring for sykehuskapasiteten i Oslo. Oslo Ap kommer til å spille inn saker som er viktige for oss og der jeg håper SV vil støtte oss, men det tar jeg ikke gjennom mediene, fortsetter Jacobsen.


Avviser statlig overkjøring

Bystyret må snart ta stilling til en reguleringssak der Helse Sørøsts planer for bygging av nytt sykehus på Gaustad – rett ved siden av der Rikshospitalet ligger i dag.

Samtlige partier i Oslo bystyre, med unntak av Høyre, er sterkt imot vedtaket om å nedlegge Ullevål sykehus. Det er også et enstemmig byråd.

De mener at sykehuset som nå er vedtatt av Stortinget at skal bygges på Gaustad blir for lite, for dyrt og at Ullevål derfor må bestå.

Byrådet og bystyret kommer etter alt å dømme til å si nei til reguleringsplanen.

Da stopper hele prosessen opp.

Det eneste som da kan få i gang prosessen igjen er at staten – ved Regjeringen – går til et dramatisk skritt: Å sette til side beslutningen fra Oslos myndigheter og overprøve kommunens vedtak om å si nei til at det skal bygges nytt sykehus på Gaustad.

Kari Elisabeth Kaski avviser kategorisk at en ny rødgrønn regjering kan foreta et slikt maktgrep mot Oslos folkevalgte politikere.

– Vi har avvist å bruke en statlig regulering. Så må vi gå inn og forhandle med de andre partiene, selvfølgelig, sier Kari Elisabeth Kaski.

Frykter nedleggelseskonsekvenser

Avisa Oslo intervjuer Kaski på et tidspunkt der mediene står i kø etter valgseieren. Hun har blant annet måttet takke nei til BBC, som ville intervjue SV-eren samtidig som AO.

Et motargument mot å reversere Ullevål-nedleggelsen, har vært at Oslo kan komme lenger bak i køen i statlig finansiering av et stort akuttsykehus. Da Avisa Oslo tar opp motargumentet, svarer Kaski følgende:

– Vi er generelt bekymret for finansieringen av bygging og drift av sykehus. Vi vil skille de to budsjettene, og gi et større handlingsrom på investeringer, sier Kaski, før hun tilføyer:

– Det vil uansett være vanvittig å bare gå i gang med disse milliardinvesteringene på Gaustad uten å ha gjort en skikkelig vurdering. Det er snakk om så mye penger og går det galt, og blir det for lite, og vi mister sterk fagekspertise, vil tapene være enorme. Så her må vi ta oss den ekstra tida.

– Hva hvis en slik utredning viser at det ikke er lurt å bevare Ullevål?

– Vi er klare for lytte til en utredning. Men samtidig henger dette sammen med hvilke premisser en legger inn. Vi er blant annet veldig bekymret for sengekapasitet og opptatt av å ikke splitte opp fagmiljøet. Jeg skal ikke gifte meg til noen spesifikk løsning, utredningen skal være reell, men Ullevål har aldri vært utredet som noe skikkelig alternativ.

Aps helsepolitiske talsperson på Stortinget, Ingvild Kjerkol, har vært svært tydelig overfor Aftenposten: Hun støtter Helse Sørøsts planer og Stortingets vedtak – og er imot løsningen Oslo Ap er blitt enige om.

Ingvild Kjerkol er den heteste kandidaten til å bli helseminister i Jonas Gahr Støres nye regjering.

Om Kjerkol sier Kaski:

– Kjerkol ønsker ikke å bevare Ullevål sykehus. Derfor har ikke vi i SV stolt på Ap i denne saken, og vi har hele tiden visst at vi og Sp må presse denne saken gjennom. Men jeg vil igjen understreke at Oslo Ap må levere. De må få gjennomslag internt, understreker Kari Elisabeth Kaski overfor Avisa Oslo.

Les også

Venstre slår knallhardt tilbake mot «bestevennen»

– Skal hive oss inn med all kraft

Ap vil ha en regjering med SV og Sp. Sistnevnte parti er soleklare på hva de vil i Ullevål-saken, og partiets Oslo-førstekandidat Jan Bøhler lovet sågar at det var et ultimatum for Sp å redde sykehuset hvis de skal i regjering, ifølge Dagbladet.

– En regjering der Sp er med, må slå fast at vi skal beholde Ullevål sykehus og bygge det skrittvis ut, sa Bøhler i valgkampen. Bøhler ble imidlertid ikke valgt til stortingsrepresentant for Sp i Oslo i valget mandag.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes går på sin side fra å være alene til å lede en gruppe på åtte på Stortinget. Partilederen var i går kveld svært tydelig på hvordan han vil bruke Rødts nye innflytelse.

– Vi skal hive oss inn med all kraft for å redde Ullevål sykehus. Vi skal presse Støre til å stanse nedleggelsen. Det blir helt avgjørende, sa Moxnes til Avisa Oslo mandag kveld.

– Er det noe dere kan garantere?

– Vi skal slåss alt vi kan for det her. Vi har åttedoblet vår styrke, og har fått en ny regjering som er sårbar for press, understreket Moxnes.