(Oslodebatten)

Oslo bugner av kulturliv, likevel er byen blant de mest ensomme i landet. Etter pandemien er det blitt mer akseptabelt å finne venner via sosiale medier og apper som Venn, «Hey Girl/Guy Oslo» og Speedfriending. Selv elsker jeg å bli kjent med nye folk, og har samlet erfaringer over hva som funker og ikke funker i jakten på nye vennskap.

I barndommen er vennskap organisert. Du blir venn med de du går i klasse med eller spiller lagspill med. Som voksen kan du ikke vente på at noen skal organisere riktig arena, og er nødt til å ta initiativ og aktivt oppsøke andre. Ingenting vil føles like «naturlig» som det gjorde i barndommen, og du må gå gjennom det kleine og ubehagelige som følger med i det å bli kjent med nye folk.

Kanskje du var den pene, kule eller morsomme på barneskolen, men det vet ikke dine nye kolleger noe om. Og selv om du skulle bli populær i voksen alder, kan du ikke danne nære relasjoner via ytre bragder. Vil du ha dype og meningsfulle bånd, må du vise ydmykhet og nysgjerrighet i møte med nye mennesker.

På den andre siden vet nye folk heller ikke at du ble mobbet eller hadde en vanskelig barndom. Nye bekjentskaper er en gylden anledning å starte på nytt. Da er du også nødt til å sette en strek over fortiden, og ikke gjøre andre ansvarlige for traumene dine. Få har lyst til å henge med folk som indirekte sier: «Jeg har blitt sviktet før, nå må du reparere det andre har gjort mot meg.»

LES OGSÅ: Ema og Hannah fant hverandre i voksen alder: – Vi har et moderne vennskap

Det vanlige rådet er at du må lære å like deg selv for at andre skal like deg, men jeg vil påstå at du må lære å like deg selv, for å klare å like andre. Alle går gjennom perioder av usikkerhet og uro, særlig i 20-årene. Man tenker at man er stygg og dum, og at alle andre har det mye bedre enn en selv. Hvis du synes at du selv er kjip, vil du heller ikke like folk som liker deg. Samtidig vil du ikke kunne ha det bra med andre, når du konstant tenker på hvor dårlig du selv er. Det kan bli slitsomt for andre å konstant måtte trøste deg for din dårlige selvfølelse.

Er du usikker og tilbaketrukken er du nødt til å finne motet til å si mer ja og ta initiativ. Kanskje du alltid har blikket ned og gir folk et inntrykk av du ikke er interessert i å henge med dem?

Arroganse er heller ikke kult. Trapp ned sosiale medier og posting av stories, snaps og innlegg, bare for å få livet ditt til å fremstå som interessant, samtidig som du egentlig føler deg helt tom på innsiden. Slå av en prat med han litt stille eller hun litt sjenerte, selv om de ikke er av typen som utstråler «status» og «kulhet» av ved første øyekast. Du gjør det bare surt for deg selv om du oppfører seg som for god til å være der du er, med de menneskene som er rundt deg.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Det finnes ikke perfekte venner

Hvis ditt første møte med en ny venn ikke krysser av alle boksene, ikke avskriv personen, gi folk en sjanse. Kanskje du finner en skikkelig hyggelig gjeng, der en eller to er veldig slitsomme. Hvis du prøver å «kaste ut» alle du er uenige med, vil du til slutt sitte alene. Vurder hva som er verdt å sloss for.

Vis aktiv interesse og engasjer deg i et fellesskap. Ikke være en passiv etterdilter som tar forgitt at andre tar initiativ. Svar på felles meldinger og vis at du hører hva andre sier, selv om de ikke henvender seg direkte til deg. Ikke besvar invitasjoner med klaging, og må du ofte takke nei; foreslå en ny dato eller tid som passer for deg, slik at andre vet at du fortsatt er interessert i fellesskapet.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Jeg hadde lyst til å krype gjennom telefonen for å være med henne

Les også

Jeg levde med et stempel. Jeg var den «kronisk suicidale»

Les også

Plutselig sto jeg på bar bakke. Hvem skal jeg feire jul med nå?

Les også

Ikke alle har et nettverk. Spesielt for dem er puben viktig