Byrådet har ikke vedtatt noe angående Fornebubanen. Dermed diskuteres saken først i gruppene til MDG, Ap og SV. Representanter fra både SV og Ap er usikre på hvordan de ønsker å stemme, har Avisa Oslo tidligere omtalt.

Partienes bystyregruppe møtes på rådhuset i dag klokka 17, og da Avisa Oslo ringer gruppeleder Ola Wolff Elvevold, sier han at de skal snakke om Fornebubanen og hvordan de skal behandle saken videre.

Noen avgjørelse kommer neppe i dag, ifølge Elvevold. Men han er klar på følgende:

– Uansett hvilken avgjørelse vi tar, er det risiko. Dette ene prosjektet isolert sett er det mange som er for, men det må veies opp mot helheten for byen, kollektivsystemet og de overordnede målene vi har.

I et intervju med Aftenposten understreker MDGs gruppeleder, Eivind Trædal, at hans parti mener det er svært problematisk om banen skrotes, mens motorveien E18 bygges.

- Du avviser altså ikke å gå mot Ap og SV her. Tror du Ap og SV vil ha forståelse for det i en så stor sak som dette?

- Spørsmålet er vel heller om det er mulig for MDG å akseptere en situasjon der E18 bygges og vi skroter kollektivsatsing, sykkelsatsing og kraftige reduksjoner i trafikk og klimautslipp de kommende årene. Både bygging av Fornebubanen, kollektiv- og sykkelsatsing og økte bompenger er sentrale punkter i byrådsplattformen, sier Trædal til Avisa Oslo.

Vil være dramatisk for byrådet

Fornebubanen er en forutsetning for Oslopakke 3-enigheten mellom Oslo og Viken fylkesråd.

Fylkesrådet har vært tydelige på at de ikke vil gå inn i noen nye forhandlinger om Oslo vraker Fornebubanen. Det vil være dramatisk for Oslos byråd, som går glipp av store mengder bompengefinansiering, som igjen vil bety mindre penger til kollektivprosjekter, vedlikehold av T-bane og trikk, penger til sykkelsatsing og byutviklingsmuligheter.

Samtidig har Fornebubanens kritikere fått vann på mølla av at ny Majorstuen stasjon er lagt på is. Det gjør det svært usikkert hvilken nytte Fornebubanen vil ha for kapasitetsutvidelser i T-banesystemet, og dermed også hvilken nytte banen vil ha for byen som helhet.

– Det er en veldig vanskelig sak. Det er derfor vi har behov for å bruke tiden til å gå gjennom tilgjengelig informasjon og bli så klokka som mulig. Vi må ha et best mulig utgangspunkt til å ta en avgjørelse, og ingen bør ta lett på denne saken, helt uavhengig av hva vi faller ned på, sier Ola Wolff Elvevold til Avisa Oslo.

Gagner ikke Oslo øst

Flere Ap-topper bekymrer seg for at avtalen i for stor grad er i Viken og Bærums favør, og at den i for liten grad gagner viktige velgergrupper på Oslo øst.

Gruppeleder for Oslo Arbeiderparti, Andreas Halse, sier mandag at Fornebubanen blir et viktig tema på dagens møte.

– Vi kommer til å snakke en god del om Fornebubanen i dag. Men jeg har ikke lagt opp til at vi skal fatte en avgjørelse. Jeg har lyst til at alle representantene skal være så godt informert som mulig, og få lagt fram det de eventuelt lurer på, sier han.