At Rødt gikk inn for mistillit, kom overraskende på byrådet, tror AOs politiske redaktør Mosveen.

Det kan også kommunikasjonen derfra i etterkant tyde på.

Foreløpig har byrådsleder Raymond Johansen (Ap) forholdt seg helt taus om saken. Johansen kommer med en kommentar senere i dag, får Avisa Oslo opplyst fra byrådslederens kontor.

Lan Marie Berg selv har heller ikke uttalt seg om saken, etter at hun før avgjørelsen var kommet la ut et Facebook-innlegg hvor hun skrev at hun mente hun har håndtert denne saken godt.

Vil ikke svare

Nå kan også hele byrådet være i fare.

Avisa Oslo har vært i kontakt med følgende byråder:

Victoria Evensen (Ap), Robert Steen (Ap), Rina Mariann Hansen (Ap), Omar Samy Gamal (SV), Inga Marte Thorkildsen (SV) og Hanna Marcussen (MDG).

Ingen av dem ønsker å kommentere.

Dette kan skje nå

– Vi er i den situasjonen at en ting er hva folk sier, men det er formelt sett ingen mistillit mot noen før det er stemt over i bystyret, sier politisk redaktør i Avisa Oslo, Eirik Mosveen.

Neste bystyremøte er onsdag klokken 15.

– Nå er det opp til Raymond Johansen hva som skjer, sier Mosveen.

Han legger til:

– Dette tror jeg ikke jeg har sett maken til i min tid som politisk reporter.

Høyre er klare

Oslo Høyre er glade for at Rødt har konkludert som de har gjort i mistillitssaken mot Berg. Til Avisa Oslo sier gruppeleder Rygg at hennes parti er klare til å ta over dersom det kommer til det.

– Jeg var spent på hva Rødt skulle konkludere med, men jeg opplever at en samlet opposisjon i bystyret er frustrert over måten byråden har informert på i denne saken, sier Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg til Avisa Oslo.

Gruppeleder Rygg mener dette er en god dag.

– En bred frustrasjon fra flere partier blant annet for at vi ikke får innsyn. Dette er en klar beskjed om det. Så jeg er glad for at et samlet bystyre gir den tydelige beskjeden, sier Rygg.

– Er dere beredt til å danne byråd?

– Vi er alltid beredt til å styre, og vi legger jo fram våre alternative budsjetter for å vise hva vi ville gjøre. Men jeg ser ikke på det som særlig sannsynlig. Jeg håper Lan Marie Berg vil tre tilbake som byråd, og at Raymond Johansen vil oppnevne en annen byråd. Men det er opp til Raymond Johansen.

– Men hvis det skjer, er dere klare til å styre Oslo?

– Det er klart.