Etter et opptrinn mens toget sto på perrongen, ble mannen anmeldt for hatefulle ytringer 27. juli i fjor. Klokka 21.19 skal han ha uttalt at den afrikanske kvinnen som ga ham tilsnakk, burde komme seg ut av landet hans.

Tiltalt

Mannen, i slutten av 60-åra fra Romerike, ble til slutt tiltalt for hatefulle ytringer og hensynsløs atferd.

Mannen møtte for få dager siden i Oslo tingrett, og påtalemyndigheten ville ha ham dømt til fengsel i 18 dager og til å betale en bot på 65.000 kroner.

Mannen kunne ikke huske å ha bedt kvinnen komme seg ut av landet, men erkjente straffskyld. Han forklarte at han hadde drukket fire-fem øl før episoden skjedde og at han selv skal ha blitt kalt rasist av kvinnen og at det deretter «svartnet» for ham.

Dette skjedde

Den nå dømte mannen satt på toget da en kvinne kom inn med ei barnevogn. Hun skal samtidig ha snakket høyt i telefonen. Mannen hadde da ropt «you need to shut the fuck up» (du må holde kjeft, journ.anm.)

Hans medpassasjer, som senere anmeldte mannen, gikk for å hjelpe kvinnen. Det viste seg imidlertid at kvinnen hadde gått på feil tog, og fikk hjelp til å gå av igjen.

Etter å ha hjulpet kvinnen ut, gikk medpassasjeren bort til mannen og påpekte hans tilrop. Mannen ble da sint, og det var da han uttalte «jævla afrikaner, kom deg ut av landet mitt».

Oslo tingrett skriver at ytringen ble fremsatt på et tog med flere passasjerer på Oslo S, og at dette dermed er å regne som et offentlig sted, at utsagnet er sterkt nedsettende og må oppfattes som at menneskeverdet til kvinnen måles – basert på etnisk opprinnelse.

Ikke rasist

Retten tviler ikke på mannens forklaring om at han ikke har rasistiske holdninger, men dette var ikke relevant da uttalelsen skulle vurderes.

Mannen ble dømt for hatefulle ytringer og hensynsløs atferd til betinget fengsel i 16 dager og må betale en bot på 45.000 kroner.