– Byråden og gruppelederne skulle ha et møte i dag hvor de etter planen skulle orientere om situasjonen. Jeg har hørt litt av byrådens forklaring på disse overskridelsene hvor hun skylder på markedet, men det syns jeg ikke holder.

Det sier gruppeleder for FP, Bjørn Revil, til Avisa Oslo. I en mail klokken 10.36 fikk derimot gruppelederne beskjed om at krisemøtet er utsatt. Avisa Oslo får opplyst at møtet skal avholdes klokken 09.00 onsdag 6. april.

Camilla Wilhelmsen, som er gruppeleder for Frp, sier at gruppelederne hadde forventet at møtet skulle holdes i dag.

– Vi har sittet og jobbet i helgen for å komme gjennom rapporten vi har fått. Vi hadde forventet at vi skulle få svar på spørsmålene våre i dag. Det er en meget alvorlig sak med en enorm kostnadsoverskridelse.

Wilhelmsen viser til at det allerede har vært to kostnadssprekker i prosjektet.

– Jeg er ganske sikker på at det ikke er den siste sprekken vi kommer til å se i dette prosjektet. Da kan man jo begynne å stille spørsmål om hvor mye annet vi har igjen penger til i Oslopakke 3.

– Hundre prosent byrådets feil

Bjørn Revil er klar på hvor han mener skylda for milliardsprekken ligger.

– Jeg spurte byråden for noen måneder siden i muntlig spørretime om det var overskridelser, og fikk nei. 7 milliarder har forsvunnet ut, det er mildt sagt sjokkerende. Jeg mener det skyldes dårlig planlegging, og det er hundre prosent byrådens feil.


Etter en ny kvalitetssikring av utbyggingen av Fornebubanen ble det fredag klart at prosjektet vil både koste mer og ta mer tid enn ventet.

I januar ble det kjent at prosjektet hadde sprukket med 3 milliarder kroner – med en endelig prislapp på 21,5 milliarder kroner. Nå beregnes totalsummen til 26,4 milliarder kroner, opplyste kommunen i en pressemelding.

Avisa Oslo har bedt byrådsavdelingen for miljø og samferdsel samt byråd Sirin Hellevin Stav (MDG) om en kommentar til denne saken. Saken blir oppdatert når svar foreligger.

– Ikke bilførerne som skal betale

Gruppeleder Revil kaller det hele manglende respekt for borgernes penger, og stiller spørsmål ved hvor man skal ta de manglende 7 milliardene fra.

– Det er veldig urimelig hvis det er bilførerne som skal betale for dette gjennom bompenger. Det er ikke bilførernes oppgave å betale for byrådet inkompetanse.

Han legger til:

– Noe av det som oppgis for grunnen for overskridelsene er at de har bestemt seg for å legge stasjonene inn i fjell. Det er en endret kravspesifikasjon, og byrådets feil.

LES OGSÅ: