Gå til sidens hovedinnhold

Justisminister Mæland om Oslo-skytingene: – Sånn vil vi ikke ha det

På 16 dager ble fem personer skutt i Oslo. Uakseptabelt, mener justisministeren.

– Det er alvorlig, og Oslo-politiet tar det på alvor. Det skal de. Dette er alvorlige saker, som skal etterforskes og påtales. Det skal ikke være noen tvil om at hvis man begår alvorlig kriminalitet – enten i Oslo eller andre steder – så tar politiet det på alvor, fordi det handler om å trygge befolkningen.

Det sier justisminister Monica Mæland til Avisa Oslo.

Uttalelsen kommer etter tre skyteepisoder i hovedstaden på drøye to uker: På Skøyenåsen 15. august, på Trosterud 25. august og senest på Brynseng 30. august.

– Det kan være litt tilfeldig at det kommer flere episoder. Oslo-politiet sier at de ikke henger sammen, men sånn vil vi ikke ha det, understreker Mæland.

– En utvikling som må stoppes

Avisa Oslo intervjuer Mæland i forbindelse med at regjeringen har satt av penger til et nasjonalt senter for «avhoppere», altså personer som ønsker seg vekk fra kriminalitet.

På spørsmål om utviklingen i hovedstaden, understreker justisministeren at problemene i Oslo er relativt små, sammenlignet med andre storbyer.

– Men vi må hele tiden tenke framover. Det vi har sett i andre land, er at dette er en utvikling som må stoppes. Hvis ikke ... Du skal ikke reise langt for å finne land med problemer av en helt annen proporsjon, enn det Oslo har.

Les også

Siktede i Trosterud-saken løslates

Forebygging som hovedstrategi

Høyre-politikeren tror det er mulig å snu tendensen.

– Hva vil regjeringen gjøre for å forhindre at unge mennesker begår kriminalitet og havner i gjenger?

– Hovedstrategien må være å forebygge. Det høres kjedelig ut, men det er det viktigste vi gjør, sier Mæland.

Hun påpeker også endringer i straffeloven knyttet til inndragning av kriminelt utbytte og bruk av oppholdsforbud mot barn og unge, som har foretatt kriminelle handlinger i et visst geografisk område.

– Vi må også se på ungdomsoppfølging når noen har begått kriminalitet, hvordan det lages en mye mer forpliktende og som i noen tilfeller kan kombineres med fengsel. Barn og ungdom begår alvorlig kriminalitet. I noen tilfeller må de faktisk i fengsel, men vi må følge dem opp på en måte som gjør at de rehabiliteres og kommer tilbake til samfunnet med jobb og et apparat rundt, sier Mæland.

Les også

TV 2: Brynseng-siktet er tidligere dømt for vold – urinerte på voldsoffer

Politiet: Ingen sammenheng

Fem personer – alle unge menn – ble alvorlig skadet i skyteepisodene i august. Så langt har politiet foretatt pågripelser i to av sakene:

  • Søndag 15. august: En 34 år gammel mann skyter to unge menn i 18-årsalderen på T-banen ved Skøyenåsen. Politiet har uttalt at det ikke er noen relasjon mellom de involverte. Den siktede mannen ble pågrepet etter kort tid og har siden sittet i varetekt. Foreløpig har han ikke ønsket å forklare seg i avhør. Politiet har begjært rettspsykiatrisk, sakkyndig undersøkelse av ham.
  • Natt til onsdag 25. august: To unge menn blir alvorlig skadet etter at de blir skutt i et boligstrøk i Trosterud. Seks dager senere blir en mann i 50-årene pågrepet og siktet saken, men han blir løslatt etter avhør som følge av det politiet har omtalt som «svekket mistankegrunnlag». Det er uklart om mannen ennå har status som siktet i saken, opplyser hans forsvarer Celine Krogh Fornes til Avisa Oslo mandag formiddag.
  • Mandag 30. august blir en mann i 20-årene skutt ved T-banestasjonen på Brynseng. En 22 år gammel mann blir pågrepet påfølgende natt og siktet i saken. Han erkjenner de faktiske forhold, men nekter straffskyld for drapsforsøk. Politiet knytter skytingen til et oppgjør i et kriminelt belastet miljø.

På en pressekonferanse på politihuset forrige tirsdag, fortalte politiinspektør Grete Lien Metlid at de ikke ser noen sammenheng mellom skyteepisodene.

Les også

På to uker har fem personer blitt skutt i Oslo: – Vi forstår at det skaper uro

Kommentarer til denne saken