Julianna hadde ikke syklet mer enn 50–100 meter da hun hørte Mia hyle.

– Jeg bråbremset og hoppet av sykkelen før jeg så at foten til Mia satt fast mellom eikene og at hun hadde skrapet opp foten på kjedet. Hun gråt i mange timer etterpå, sier Julianna.

Sykkelen hadde et sikkerhetsnett foran hjulet for å hindre nettopp slike skader, men det var stjålet.

– Jeg hadde ikke sett at sikkerhetsnettet var borte, for jeg hadde aldri trodd at noen ville stjele det, sier Julianna.

Datteren slapp unna med noen skrammer, men Julianna sier det kunne gått mye verre. For elsykkelen kommer raskt opp i god fart.

LES OGSÅ: Hadde 11 antatt stjålne sykler i leiligheten som politiet beslagla. Men flere måtte leveres tilbake

Frustrert over Boligbygg

Det er ikke første gang ting forsvinner fra bakgården der hun bor. Bare siden familien på fire flyttet inn i den kommunale leiligheten i august 2020, har flere ting blitt borte:

Én elsparkesykkel, to elsykler, sykkellys og regntrekk.

For å nevne noe.

Både sykkelen og elsparkesykkelen var låst – uten at det hjalp.

– Jeg er så frustrert, sier Julianna.

Hun har anmeldt tyveriene og fått penger tilbake fra forsikringsselskapet. Hun har også fått tilbake den ene elsykkelen etter tips fra en observant person.

Likevel er hun lei av at ting forsvinner. Bare de to siste ukene har to fothvilere og ett sikkerhetsnett blitt borte.

– Jeg skjønner ikke hvorfor folk tar det. Det koster jo nesten ingen ting, men jeg og mannen min er avhengige av det når vi skal sykle barna rundt, sier hun.

LES OGSÅ: Politiet henlegger nesten 99 prosent av alle sykkeltyverier: – Det går nok litt på automatikk

Frustrert over Boligbygg

Julianna har gjentatte ganger meldt ifra til Boligbygg, som eier blokka. De har bedt henne ta kontakt med politiet.

Selv føler Julianna at ingen bryr seg om problemene.

– Politiet henlegger sakene. Jeg skjønner jo at det er vanskelig å finne ut hvem som står bak tyveriene hvis man ikke tar tyvene på fersk gjerning, men jeg skulle ønske at Boligbygg gjorde mer for å hindre nye tyverier, sier Julianna.

– Jeg skulle i hvert fall ønske at Boligbygg skiftet lås på døra til bakgården, for jeg mistenker at noen har nøkkel til døra. Jeg skulle også ønske at de satt opp overvåkningskameraer og sendte ut et spørreskjema for å finne ut om noen kan ha sett noe, fortsetter hun.

Kommunikasjonssjef i Boligbygg, Kristin Øyen, opplyser at bakgården disponeres av Boligbygg og Wang videregående skole.

– For å hindre uro har Boligbygg bomiljøvakthold som går runder innom alle våre eiendommer, hele døgnet – i tillegg til vaktmestertjenester på dagtid, sier hun.

Hun sier at de vil vi se på mulighet for eventuelle tiltak, basert på meldingene til Julianna, men opplyser at det ikke er sikkert de kan sette opp overvåkningskameraer.

– Det er svært strenge regler når det gjelder personvern ved bruk av overvåkningskamera, det er derfor sjelden et aktuelt tiltak, sier Øyen.

LES OGSÅ: På én måned forsvant fem dyre elsykler: – Utrolig frustrerende

Velkjent problem

Julianna er langt fra den eneste i Oslo som er plaget av sykkeltyverier. I 2020 ble det anmeldt hele 6.619 sykkeltyverier i hovedstaden.

– Årsakene til at det stjeles flere sykler enn for noen år siden, kan blant annet være at det selges det flere sykler enn før. Befolkningen sykler mer, det selges flere dyre sykler, særlig nå når elsyklene er kommet på markedet, som er attraktive å stjele, sa politiinspektør i Oslo politidistrikt Audun Kristiansen i en artikkel i fjor.

Han sier at det viktigste er å sikre både sykler med forsikringsgodkjent lås, og annet på best mulig måte.

Julianna sier hun låser syklene med alarmlås, kjetting eller begge deler. Likevel er hun redd for at flere eiendeler skal forsvinne.

– Man blir frarådet å parkere i gata, men jeg vurderer nesten å gjøre det, for her er det verre, sier hun.