– Jeg blir rett og slett skikkelig glad, det her var ordentlig deilige tall å få. Dette er en boost for energien vår når vi skal inn i den mer offensive valgkampen, sier Kari Elisabeth Kaski (SV) til Avisa Oslo.

Hun har nettopp fått presentert tallene fra en fersk meningsmåling for Oslo, utført av Respons på vegne av Oslo Venstre.

Ifølge meningsmålingen er SV partiet byens tredje største parti. SV går opp fra fra 9,3 prosent i 2017 til 13,5 prosent i 2021, og har med det nest størst vekst av alle partiene, bortsett fra Sp, som lenge har hatt stor framgang både i Oslo og på landsbasis.

Vil være en garantist for venstresiden

Kaski tror at SV sine to hovedsaker treffer godt i hovedstaden, og at det er derfor de går så mye fram.

– Jeg tror det handler om at SV har vært det tydeligste partiet på både rettferdig fordeling og bekjemping av klimakrisen. Det er de to viktigste sakene for velgere i Oslo, og særlig ulikheter har blitt tydeligere i skyggen av koronapandemien, sier hun.

– Hva kan Oslo-folk forvente av SV dersom dette blir resultatet i valget?

– Vi har jo en utrolig spennende liste i år, og med denne målingen vil vi også ha med Marian Hussein og Andreas Sjalg Unneland som er på andre og tredje plass, i tillegg til meg selv. Hussain kommer fra Groruddalen, og kommer til å være en tydelig stemme fra Oslo øst, mens Andreas er ung, kommer fra studentbevegelsen, og har vært opptatt av å stå sammen med ungdommen i klimasaken. Sammen vil vi være tydelige talspersoner for Oslo, sier hun, og legger til:

– Mange på Oslo-benken blir fort nasjonale politikere, mens jeg er opptatt av at vi skal være klare representanter for alle menneskene som bor her i byen.

– Hvilket regjeringsalternativ vil SV jobbe for?

– SVs mål er å være en del av en rødgrønn regjering, og vi vil ikke lukke døren for noen. Vi ønsker å ha med Miljøpartiet og Rødt i et regjeringssamarbeid. Vi vil være garantisten for at regjeringen ikke blir en sentrumsregjering, men ligger til venstre og samtidig tar klimasaken på alvor.

Høyre klart størst i byen

I undersøkelsen har 1000 respondenter fått følgende to spørsmål:

  • Stemte du ved stortingsvalget i 2017? I så fall, hvilket parti stemte du på da?

  • Dersom det var stortingsvalg i morgen, hvilket parti ville du da stemme på?

Resultatet av undersøkelsen ble slik:

Parti

Stortingsvalget 2017

April 2021

Høyre

26.4

27.2

Ap

28.4

21.6

SV

9.3

13.5

Frp

9.5

8.3

Rødt

6.3

7.5

MDG

6.0

7.0

Sp

2.1

6.7

Venstre

8.4

5.7

KrF

2.1

0.5

Andre *)

1.5

2.0

Stor tilbakegang for Ap

Ap har målingens store tilbakegang. Partiet ville hatt en nedgang på hele 6,8 prosent sammenlignet med 2017-valget om Respons-målingen var et valgresultat.

Oslo Aps leder Frode Jacobsen påpeker at det har blitt gjennomført en rekke Oslo-målinger den siste tiden.

– På denne målingen ligger vi en del lavere enn på de andre målingene. På alle målingene ligger vi likevel godt over valget i 2019 og generelt ser vi at Arbeiderpartiet stiger på målingene. Når det er sagt har vi selvfølgelig ambisjoner om å komme høyere enn dette i valget i september. Det er jo i månedene fremover vi skal overbevise mange av velgerne, og på landsmøtet nå vedtar vi mye bra politikk for Oslo og vanlige folk, skriver Jacobsen i en e-post til Avisa Oslo.

Han mener at målingen helt klart viser at Oslos befolkning ønsker et regjeringsskifte.

– Så er det vår oppgave i månedene framover å vise hvor viktig det er med et sterkt Arbeiderparti. Valget til høsten står mellom en ny og mer rettferdig politikk som setter vanlige folk først, og en fortsettelse av høyreregjeringens skattekutt til de rikeste, salg av Norge og privatisering av helsetjenestene, skriver Frode Jacobsen.

r

Kan få seks på Stortinget

Oslo Høyres leder og stortingspolitiker Heidi Nordby Lunde kan konstatere at hennes parti er størst i byen. Det var de også i 2017.

Respons-målingen viser imidlertid en liten oppgang på 0,8 prosent i Oslo.

– Vi er avhengige av å ligge over landssnittet i Oslo, understreker Lunde, som gjerne skulle gjort det enda bedre.

Samtidig konstaterer hun at 27,2 prosents oppslutning er gode tall.

– Det trygger sjettemandatet og det er vi glade for, sier Oslo Høyres leder til Avisa Oslo.

Venstre tilbake

I den samme målingen går Venstre tilbake med 2,7 prosent i Oslo sammenlignet med valgresultatet i 2017.

Da Avisa Oslo spør Oslo Venstres andrekandidat Ola Elvestuen om målingen, påpeker han at Venstre målingen viser at partiet er i kamp om å få to plasser på Stortinget.

– Vi er et av flere partier som slåss om dette andre mandatet. Det er utgangspunktet for den valgkampen vi er på vei inn i, sier Elvestuen.

Venstre-politikeren viser samtidig til det store flertallet som støttet rusreformen av de spurte Oslo-beboerne. Han mener dette viser betydningen av å ha en god Venstre-representasjon på Stortinget.

– Kampen for rusreformen stopper ikke selv om Ap svikter og går imot. Dette blir en viktig del av valgkampen, og i denne saken er det Venstre som er på riktig side av historien.

Ikke fornøyd

Oslo MDGs leder Sigrid Z. Heiberg er på sin side langt ifra fornøyd med sju prosents oppslutning.

Samtidig slår Heiberg fast at MDG skal jobbe beinhardt fram mot høstens valg for å øke sin oppslutning.

– Vi vet at klimasaken er blant sakene Oslo-folk er mest opptatt av, så vår store jobb fremover er å mobilisere dem til å stemme på oss, slik at vi kan gjøre det samme med den nasjonale miljøpolitikken som vi har gjort i Oslo. Målet er bli så store at Norge får en ny regjering som ikke lenger kan ignorere klimakrisen vi står i, skriver Heiberg i en e-post.

Hun er ikke overrasket over at SV gjør det godt på målingen, og framhever SV som et parti MDG har et konstruktivt samarbeid med i Oslo. Dette samarbeidet vil hun gjerne ha på nasjonalt plan også.

– Men om velgerne vil ha politikere som virkelig prioriterer natur og klima, selv når det er vanskelig, må de stemme på oss, skriver Sigrid Z. Heiberg.