– Oslo har blitt en fraflyttingskommune. Det er ganske oppsiktsvekkende. I ti år så har folketallet gått nedover om man ser bort fra innvandring. Det er en ganske urovekkende trend. Befolkningen har blitt byttet ut i flere bydeler i Oslo, sier Jon Helgheim i dette intervjuet med Avisa Oslo – der han er bedt om å oppsummere hvorfor han og Frp ikke fikk velgernes tillit.

Vi møter ham på hans gamle arbeidsplass Stortinget, der han har sittet som representant for Frp Buskerud de siste fire årene.

I november i fjor tapte Helgheim overraskende kampen om førsteplassen på Buskeruds stortingsliste, og prøvde heller lykken i Oslo, der han sto på andreplass bak Christian Tybring-Gjedde.

Historisk sett har andreplassen i Oslo vært et sikkert mandat for Frp, men ikke denne gangen.

Med kun seks prosent av stemmene var det kun Christian Tybring-Gjedde som fikk fast plass på Oslo-benken i Frp.

– Jeg føler at vi gjorde det vi kunne, vi kjempa hardt i motbakke. Det er vanskelig å stille til valg uansett, og Oslo er ikke noe lettere enn andre steder – snarere tvert imot, sier Helgheim om nederlaget i dag.

Helgheim har nå flyttet hjem til familien i Drammen igjen. Han får etterlønn fra Stortinget frem til nyttår, og er foreløpig usikker på hva fremtiden vil bringe.

Savner «oppegående forskere»

Helgheim var den innvandringspolitiske talspersonen for Frp på Stortinget, og legger ikke skjul på at innvandring og integrering er blant de viktigste områdene for ham.

I vår, før valgkampen, lanserte han det som til nå er Frps strengeste innvandringspolitikk, og i august vakte det sterke reaksjoner da Helgheim foreslo å doble straffenivået for gjengmedlemmer og kriminalitet begått i geografiske områder.

– Det har vært veldig mye fokus på innvandring og integrering i valgkampen. Kan det ha noe å gjøre med at dere gjorde det så dårlig i Oslo?

– Nei, ikke annet enn at hvis vi hadde hatt et oppegående sett med forskere her i landet, så hadde man for lengst kastet seg over flyttetrendene og analysert hva som skjer.

– Så det er forskernes feil at Frp gjorde det dårlig?

– Overhodet ikke. Men det hadde vært interessant å finne svarene på det, og da må forskerne gjøre jobben sin, og finne ut hva som skjer med flyttemønsteret her i landet, slår Helgheim fast.

Han mener at mange av de som tidligere var Frps kjernevelgere i byen nå har flyttet ut.

– Det at veldig mange som er negative til innvandring her i landet har flyttet ut av Oslo, det virker ganske åpenbart. Det er en trend man har sett i veldig lang tid. Når andelen innvandring øker, og de som ikke liker innvandring flytter, da stiger positiviteten til innvandring i byene.

Angrer ikke

Helgheim er bestemt på at han ikke angrer på å ha snakket såpass mye om innvandring og integrering under valgkampen. Faktisk er han ikke helt enig i at det er Frps politikk på disse temaene som var hovedbudskapet under valgkampen.

– Vi har mange forskjellige saker som vi ville snakke om. Så er det i veldig stor grad mediene som velger hva de er interessert i å ta inn. Det som ble en stor sak var dette med trygghet og strafferammer, en veldig viktig sak vi fikk satt på dagsorden, så var det en del andre saker som handlet om samferdsel, vei og skole, og som mediene ikke syntes var like interessant å ta inn.

Samtidig har han ingen problemer med å snakke mye om disse temaene.

– Innvandring er noe som alltid kommer opp som et tema nesten uansett. Det har jeg ingenting imot, men man kan ikke komme og spørre hvorfor vi satt det på dagsorden, for det er mediene som bestemmer det.

Les også

Raymond vurderte exit. Nå frykter Oslo Ap «stygg, åpen konflikt» og kamp mellom vennenettverk

Færre debatter i Oslo

På spørsmål om hva som skiller valgkamp i Oslo fra valgkamp i hans tidligere hjemfylke Buskerud, trekker Helgheim frem to ting:

  1. Den geografiske inndelingen til Oslo
  2. Mengden debatter og valgkamparrangementer

– Hele valgdistriktet er by. Det er annerledes enn alle andre distrikter. Du kan spasere gjennom hele valgdistriktet og møte på så mye ulikhet, det er jo en interessant opplevelse, men veldig krevende. Det er kjempevanskelig å drive valgkamp, sier han, og utdyper:

– Oslo er en veldig delt by. Det er en by der et standpunkt i én bydel kan være veldig populært, så er det veldig upopulært i en annen. Det er vanskelig å finne de samme effektene i andre byer, tror jeg.

Samtidig forteller han at det opplevdes som langt mer travelt å drive valgkamp i Buskerud.

– Det at ikke flere samfunnsaktører arrangerte flere debatter var uvant. Det var riktignok en del, men jeg er jo vant til å ha to-tre debatter hver dag under hele valgkampen. Det er et sabla kjør, veldig mye av det er ganske smalt, og du tjener helt sikkert ganske lite på det. Jeg hadde tenkt at når jeg er vant med det fra Buskerud, og så kommer til Oslo, så måtte jeg gange det med ti. Men sånn var det ikke.

Sto mye på stand

Ettersom mindre tid gikk med til debatter, fikk Helgheim god tid til å drive valgkamp fra Frps valgbod ved Spikersuppa i sentrum.

– Jeg sto mye på stand, siden jeg fikk mer tid til det. Folk kom bort og hadde spørsmål, og til en forandring virket det som om folk faktisk ville ha svar. Ofte endte det med at det sto en stor halvsirkel rundt deg på gata, der noen kverulerte, noen hadde spørsmål, noen argumenterte, noen lyttet bare og noen ropte og skrek.

Det var også på denne standen at førstekandidat Christian Tybring-Gjedde tilbød en 15 år gammel jente en tusenlapp for å ta av seg hijaben sin, et stunt som ble dårlig tatt imot av flere, deriblant eget parti.

Denne saken er ikke Helgheim særlig opptatt av å snakke mer om.

– Jeg mener at den saken er vi ferdige med. Jeg sa til mediene den gangen at jeg mener det ikke burde skjedd, også er vi ferdige med det.

Hva sa du til Christian?

– Jeg sa at jeg mener det ikke burde skjedd.

– Tenkte du der og da at nå ryker stortingsplassen?

– Nei, ut fra meningsmålingene påvirket det ikke noe, verken opp eller ned, som jeg kunne se.

– Gjorde det innspurten vanskeligere på stand?

– Det ble nok noen flere spørsmål om det på stand, men det førte også til en lang rekke veldig interessante diskusjoner, hvor mange unge jenter og gutter med innvandrerbakgrunn kom bort og spurte, og fikk svar på hvordan vi ser på hijab og vår politikk rundt det. Det endte alltid, slik jeg kan huske, med god stemning, og vi forsto hverandre, selv om vi nok var langt ifra enige.