Onsdag denne uka skrev Avisa Oslo at vaksineringen av friske 16- og 17-åringer vil skje fra 13. september.

Men etter smittetall som nærmer seg dagsrekorden fra mars i år, samt store smitteutbrudd blant annet på Foss videregående skole, vurderes det nå å med en plan om å vaksinere 16- og 17-åringene raskere.

Det bekrefter assisterende kommuneoverlege Miert Skjoldborg Lindboe til Avisa Oslo.

– Vi jobber med en plan om snarlig vaksineringen av denne gruppen, sier han.

- Til en viss grad ventet

Om smitteutbruddet på Foss videregående skole, sier Lindboe at det det er naturlig at det kommer en økning i smitten.

– Smitteutbruddene nå er til en viss grad ventet. Når de generelle tiltakene er så mye redusert som nå, er det naturlig at det kommer en økning i smitten. Vaksineringen vil gradvis gi mindre smitte hos de voksne, og etter hvert helt ned til 16 år. For de som er yngre derimot vil sannsynligvis smitten komme og gå som andre infeksjoner fremover. Vi vurderer absolutt flere tiltak for å stoppe opp smitten.

– Hvor bekymret er du for smitteutviklingen nå?

– Jeg er selvfølgelig bekymret for en så kraftig økning som vi ser nå, samtidig som det er tydelig at vaksinen beskytter og at antallet alvorlig syke ikke har økt i like stor grad som smitten. Økningen gir også stor belastning på hele TISK-riggen, sier Lindboe.

Den assisterende kommuneoverlegen sier han forventer at de nasjonale føringene for TISK-ordningen blir endret.

– Siden samfunnet er så åpent som det er nå, er smittesporingen veldig kompleks. Heldigvis er de mest sårbare beskyttet gjennom vaksinen. Kommunene kan ikke smittespore på den samme måten som tidligere, samtidig som de følger de samme nasjonale føringene som nå. Vi forventer at de nasjonale føringene for TISK blir endret og tilpasset dagens situasjon snarlig, sier Lindboe.

Vil vurdere behovet for karantene

Regjeringen holder pressekonferanse om koronasituasjonen klokka 12.00 fredag. Det er ventet TISK-strategien vil adresseres.

Samtidig varsler Lindboe at det kommunen vil vurdere behovet for karantene i stedet for testing.

– Dersom et utbrudd vurderes å ikke være kontrollerbart med testregime vil bydelsoverlege vurdere behovet for vedtak om karantene istedenfor for å få kontroll. Det er også mulig for bydelene å anbefale strengere tiltak på enkelte skoler/barnehager ved mye smitte, det kan være å gå til gult eller rødt i kortere periode, eller stenge. Hittil har utbruddene medført testing av store grupper, men etter kartlegging av alle nærkontakter og avklaring rundt hvor mange flere smittede det er i en gruppe/klasse har sakene vært håndterbare innenfor testregimet videre, sier han.