Gruppen opplevde å få den opprinnelige hjemreisen på førstkommende onsdag, kansellert. Årsaken er at flere europeiske land, blant annet Norge, har innført strenge innreiserestriksjoner fra flere afrikanske land – herunder Sør-Afrika.

– Vi jobber nå med å finne en løsning for å få dem hjem, sier Ottar Nesje, rektor på Rønningen folkehøgskole, som holder til på Kjelsås i Oslo.

Det var NRK som først omtalte saken på Dagsrevyen lørdag kveld.

– Alle er friske

Nesje forteller at gruppen er i Cape Town sammen med en annen gruppe fra Sunnmøre folkehøgskole.

– Den opprinnelige flighten deres ble kansellert, men vi har booket dem om til et annet flyselskap som reiser på onsdag. Vi har også fått bekreftelse på at de kommer seg hjem via KLM og Amsterdam, men det blir nok karantene, sier han og legger til:

– Alle er friske og ved godt mot. Det er ti ganger så høyt smittetrykk i Norge, som det er i Sør-Afrika. Så det er antakeligvis tryggere å være der, enn her.

Bakgrunnen for de strenge tiltakene er den nye mutasjonen av koronaviruset, omikron-varianten, som ble avdekket i Sør-Afrika 25. november.

Den har vist seg å være langt mer smittsom enn de hittil kjente mutasjonene av viruset, men det er foreløpig uklart om den gir et mer alvorlig sykdomsforløp og hvordan effekt vaksinen har.

Ingen smittetilfeller

– Er elevene bekymret for smitte?

– Det er man jo alltid, men smittevernmessig tror jeg at det er større utfordringer i Oslo, enn i Cape Town, sier Nesje og viser til at Rønningen folkehøgskole ikke har hatt ett eneste smittetilfelle under pandemien.

– Vi er vant til å være forsiktige.

Elever fra paragliderlinjen ved Folkehøgskolen Nord-Norge er også i Sør-Afrika, i byen Wilderness helt sør i landet.

– De har vært der siden 18. november og skulle etter planen tilbake 6. desember, men nå prøver vi å få dem hjem tidligere, sier rektor Stine Molund til VG.

Fakta om omikronvarianten

  • Omikron er en mutert utgave av koronaviruset SARS-CoV-2, også kjent som covid-19. Ble først oppdaget i Sør-Afrika, torsdag 25. november.
  • Har 50 dokumenterte mutasjoner, inkludert 32 forbundet med spike-proteinet. Det er spike-proteinet som hjelper viruset å spre seg blant mennesker.
  • Ifølge Sør-Afrikas National Institute for Communicable Diseases (NICD) er det foreløpig ikke rapportert om noen uvanlige symptomer blant personer smittet av den nye varianten. Flere smittede er symptomfrie.
  • I tillegg til Sør-Afrika er det registrert tilfeller av varianten i Hongkong, Botswana, Israel, Belgia og Storbritannia.
  • Flere europeiske land, blant dem Norge, har innført, eller kommer til å innføre i løpet av få dager, innreiserestriksjoner fra en rekke land i sørlige Afrika.
  • Landene det gjelder er Sør-Afrika, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mosambik, Namibia, Malawi og Zimbabwe.
  • Personer som kommer til Norge fra disse landene må gå i en ti dagers karantene, minst tre av dem på karantenehotell. Dette gjelder også fullvaksinerte. Norge og andre europeiske land har også forbudt flyreiser fra de samme landene.
  • Det er foreløpig for lite informasjon tilgjengelig til å si noe om alvorlighetsgrad i forbindelse med smittespredning og effektiviteten av vaksiner.

Kilde: NTB