Gå til sidens hovedinnhold

Jeg skjønner ikke bæret av hva du snakker om, Raymond

I flere dager nå har byrådsleder Raymond Johansen (Ap) flere ganger gitt uttrykk for at kommunen må få tilbake styringen over corona-tiltakene i Oslo.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dette har Raymond gjort på en måte som rent logisk må bety at han mener Oslo er ofre for en statlig overstyring, særlig av helseminister Bent Høie (H), som har innskrenket lokaldemokratiets handlingsfrihet. Og at dette har vært dårlig politikk for byen.

Så sent som på NRKs «Politisk kvarter» torsdag morgen gjentok Raymond det som på alle måter må oppfattes som kritikk av måten ting er blitt håndtert på siden mutant-utbruddet i Nordre Follo for tre uker siden.

Johansens mange uttalelser har fått helseminister Høie til å si at Johansen er «konfronterende i stilen».

Jeg er enig med Høie i dette. Raymond har vært konfronterende i stilen.

Og det er helt greit. Jeg har sett på disse uttalelsene som en helt naturlig del av ordskiftet i en vanskelig situasjon. Denne byen og dette landet har befunnet seg i en politisk unntakstilstand preget av enstemmige vedtak siden mars i fjor. På tide at normale skillelinjer og vanlig politisk uenighet kommer til overflaten igjen, har jeg tenkt.

Men når Raymond blir gått på klingen om hva han konkret mener, så får pipa en annen lyd.

Da sier byrådslederen at dette er en «oppkonstruert konflikt».

Hva behager?

Oppkonstruert av hvem. Av Bent Høie? Av FHI og Helsedirektoratet? Av mediene?

Dette er vel en «konflikt» som utelukkende er skapt av én mann, nemlig Raymond Johansen?

Her er hva Bent Høie sa på en pressekonferanse onsdag:

– Det er sant at Oslo og en del omkringliggende kommuner er inne i en ordning der man nasjonalt bestemmer regler. På bakgrunn av ønske fra Oslo, er de inne i ordningen en uke til. Det er vi helt enige om at er nødvendig. Jeg håper, som byrådslederen, at smittesituasjonen gjør at dette ikke er nødvendig lenger i neste uke.

Nettopp: På bakgrunn av ønske fra Oslo.

Dette rimer godt med hvordan jeg oppfattet Raymond da utbruddet i Nordre Follo endret spillereglene nok en gang. Han ønsket felles tiltak i Oslo og de andre kommunene rundt Nordre Follo.

Og det rimer godt med hva Raymond Johansen selv har sagt hele tiden.

Jeg opplever heller ikke at byrådslederen protesterer på Høies fremstilling. Tvert imot.

Så hva handler dette om?

Det var det Avisa Oslo forsøkte å finne ut av da vi intervjuet Johansen i går. Reporter Karl Martin Jakobsen og jeg gikk nøye gjennom spørsmålene vi skulle stille på forhånd.

Det vil være synd å si at vi ble særlig mye klokere.

– Dette har en prinsipiell side, sa Johansen, og viste til at kommunen selv har ansvar for å sikre Oslo-folk nødvendig smittevernhjelp, som testing, behandling og smitteoppsporing.

– Dette er et ansvar Oslo ønsker å ta. Samtidig er det jo vi som kjenner innbyggerne våre og situasjonen i byen vår best, og derfor tror vi at vi også er best til å fatte beslutninger som angår dem – selvsagt i nær dialog med nasjonale myndigheter, sa han.

OK, vel og bra.

Men hvorfor gikk Raymond Johansen da inn for statlig overstyring av blant andre Oslo etter utbruddet i Nordre Follo? Var dette feil? Angrer Raymond på det han selv var med på?

Det får vi ikke vite.

På sin pressekonferanse tirsdag sa byrådslederen også en annen ting jeg ikke forstår, og som heller ikke intervjuet med AO bidro til å oppklare.

Raymond sa at folk i Oslo nå lever på bristepunktet.

Uttalelsen kunne ikke oppfattes som noe annet enn at tiltakene i Oslo nå er for harde, for strenge, og at de bør løses opp, og at det er Regjeringen som har satt Oslos borgere i en for vanskelig situasjon. Det var i hvert fall sånn jeg oppfattet det.

Men igjen, når Raymond blir bedt om å konkretisere disse utsagnene, sier han at uttalelsene bare er en nøytral beskrivelse av hvordan folk i Oslo opplever situasjonen, det er slik folk beskriver sin hverdag til Raymond.

Hm.

Det er noe ganske annet.

Jeg synes også dette er en merkelig måte å kommunisere på for en byrådsleder akkurat nå.

Folk er på bristepunktet? Det må jo betyr ytterligere innstramminger nå med nødvendighet til føre til at det brister, at folk ikke vil takle det, et sammenbrudd.

Men byrådslederen vet jo utmerket godt at vi når som helst kan få et kjempeutbrudd av det muterte viruset, enten det er fra Storbritannia eller Sør-Afrika, et eller annet sted i Oslo.

Da vil det i tilfelle bli enda strengere tiltak enn vi har i dag, og de vil bli vedtatt og satt ut i livet av byrådslederen selv.

Enten vil det briste da, eller så er vi ikke på bristepunktet nå.

Er det i det hele tatt forsvarlig, enn si mulig, å påtvinge nye tiltak på en befolkning som allerede befinner seg på bristepunktet?

Det er mulig det er så enkelte som at Raymond Johansen bare prøver å tøffe seg, og at Bent Høie er den eneste som han kan tøffe seg mot om dagen.

Uansett hva forklaringen er, jeg skjønner ikke bæret av hva du snakker om, Raymond.

Kommentarer til denne saken