Det var verken forventet eller behagelig, kan jeg vitne om.

I Avisa Oslo vurderte vi det på forhånd dithen at helgens årsmøte i Oslo Arbeiderparti var såpass forutsigbart at vi ikke fant grunn til å utfordre budsjettene for overtid for fra før hardtarbeidende politiske reportere. Programmet og valglisten, alt det som var mest krevende politisk, ble tross alt vedtatt på et eget møte allerede 1. mars.

Så feil kan man altså ta. (Ikke desto mindre var det Avisa Oslo som først rapporterte om tildragelsen).

Ute av ledelsen

Nå er Kamzy plutselig helt ute av ledelsen av Oslo Ap. Og det sørget hun merkelig nok for selv, gjennom en operasjon det er svært vanskelig å forstå noe av.

Kamzy er ingen hvem som helst. Hun var Oslos varaordfører fra den rødgrønne valgseieren i 2015 til hun ble innvalgt til Stortinget i 2021 som andrekandidaten (hun vant en kampvotering mot Zaineb Al-Samarai (35) med 137 mot 119 stemmer) på Aps liste, altså plassen bak Jonas Gahr Støre i Norges største valgkrets.

Hun er dessuten en karakter, noe så sjeldent som en politisk original i ordets gode forstand i det som lett kan kalles et ørkenlignende landskap. Oversatt: Jeg liker Kamzy.

Til årsmøtet var Kamzy enstemmig innstilt som nestleder i Oslo Ap, bak leder Frode Jacobsen, en posisjon hun har hatt siden 2015. Hun hadde takket ja til gjenvalg som nestleder. Alt var, som David Bowie ville ha uttrykt det, hunky dory.

Men så gikk hun på talerstolen - uten å ha sagt det til valgkomiteen eller til noen andre - og sa at hun trakk kandidaturet sitt som nestleder.

Folk på Oslo Aps årsmøte mistet munn og mæle. Noen observerte at blodåra i tinningen til partileder Frode Jacobsen pumpet som besatt, han var ikke blid, for å si det forsiktig. Han ante ingenting på forhånd.

Foreslo egen kandidat

I sitt eget sted foreslo Kamzy en helt annen kandidat, Maria Qureshi, en lovende politiker fra Søndre Nordstrand som er ansatt i Kirkens Bymisjon, og har vært og er styremedlem i Oslo Ap.

Kamzy utpekte med andre ord sin egen etterfølger. Men det likte ikke årsmøtet i Oslo Ap i det hele tatt. Hvorfor kom dette som en total overraskelse på årsmøtet? Hvorfor var det ikke sagt et ord til valgkomiteen?

Den viktigste anklagen mot Oslo Ap fra Kamzy er at de ikke tar mangfold og flerkultur på alvor. Men dette årsmøtet endte altså med at det ikke er noen med flerkulturell bakgrunn i ledelsen av Oslos (inntil videre) viktigste parti.

Årsmøtet valgte ikke to nestledere, som foreslått.

Inntil nå har Oslo Ap holdt seg med én leder og én nestleder. På dette årsmøtet ble det annerledes. Valgkomiteen hadde foreslått en ordning to nestledere, og den andre nestlederen, i rang etter Kamzy, var Torunn Kanutte Husvik.

Det endte med at Frode Jacobsen og Torunn Kanutte Husvik ble henholdsvis leder og nestleder.

Etter årsmøtet har Kamzy kritisert Oslo Ap for ikke å ta mangfold på alvor. Problemet er at valgkomiteen enstemmig hadde innstilt Kamzy som nestleder. Nå er det faktisk, for første gang på lenge, en blendahvit ledelse i Oslo Ap.

Spørsmålet er hvilkens skyld det er?

Jeg har spurt Kamzy om hva alt dette var for noe. Hun henviste meg hva hun har skrevet på Facebook. Jeg sa at jeg ikke forsto noe av hva hun skrev der. Etter det har det vært stille. Jeg har vært i kontakt med en rekke personer i Oslo Ap i løpet av helgen. Ingen har noe smart å si.

Hva er dette for noe rart?