Gå til sidens hovedinnhold

Jeg er veldig skuffet over manglende lettelser i Oslo

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Onsdag ble det kjent at byrådet i Oslo besluttet å holde kjøpesentrene stengt i to uker til. Serveringssteder, Coop Mega, apotek, Vinmonopolet og andre virksomheter med noen unntak kan holde åpent, mens andre typer bransjer som klær, sko, elektronikk og interiør må holde stengt.

Byrådsleder Raymond Johansen uttalte at smittesituasjonen er uoversiktlig og i rask utvikling. Det blir stadig funnet tilfeller av mer smittsomme virusvarianter. Jeg mener at kjøpesentre er trygge steder å oppholde seg. Vi har hatt stort fokus på smittevern gjennom hele pandemien og har naturligvis fulgt alle råd og anbefalinger fra helsemyndighetene.

Noen eksempler på hva vi har gjort innen smittevern:

  • Beredskapsplan (vårt kundetellersystem gir oss i sanntid informasjon om hvor mange kunder som er inne samtidig).
  • Iverksatt flere hygieneregler, og smitteforebyggende tiltak, samt økt renholdet og vaskerutiner i fellesarealet.
  • Plakat i hver butikk med «Max antall kunder».
  • Utdeling av munnbind i hele åpningstiden.
  • I markedsføringen oppfordrer vi kunder til å bruke hele åpningstiden – kundetellerne viser at de har fulgt rådene våre.
  • Vi har oppfordret til å planlegge handleturen godt, unngå å ta med hele familien, og vise omtanke for hverandre gjennom å holde avstand, bruke munnbind og vaske hendene.
  • Oppfordring og oppmerking om å holde til høyre med piler i gulvet.
  • Aktiv bruk av høyttaleranlegget gjennom hele dagen med oppfordring om å holde avstand.

Jeg mener at byrådet i Oslo må ta til fornuft og åpne sentrene igjen – det er ingen gode smittevernfaglige begrunnelser for at vi skal være stengt.

Jeg tenker også mye på de ansatte i butikkene. Storo Storsenter er bydelens største arbeidsplass for 2000 medarbeidere (hel-/deltid). Jeg har ikke et eksakt tall for leietagerne våre, men anslår at det er så mange som 1500 medarbeidere som er permittert. For mange leietagere er det allerede krise. Det gjelder spesielt innenfor bransjene klær, sko og servering.

Slik jeg ser det bør byrådet i Oslo være bekymret for «Vinmonopol-effekten». Kunder som har behov for å kjøpe for eksempel leker, klær og sko vil garantert kjøre ut til nabokommunene når Oslo nå er stengt ned igjen.

Vi har sett stor omsetningsøkning på sentre i nabokommuner som har holdt åpent. Fortsatt nedstenging i Oslo er svært krevende for hele handelsnæringen. Det er en betydelig risiko for økt mobilitet og ikke det motsatte, fordi kjøpesentrene i kommunene rundt Oslo er åpne fra og med i dag.

Kommentarer til denne saken