Reaksjonene strømmer inn etter skytingen som politiet etterforsker som mulig terror og hatkriminalitet mot homofile.

Leder for Homonettverket i Arbeiderpartiet Jon Reidar Øyan viser til at nattens hendelse ga ham samme frykt i kroppen som under Utøya i 2011.

– Mange som har det vondt

– Selv var jeg på et annet utested i natt da dette skjedde. Folk er døde, skadde og traumatiserte. Mange er redde. Jeg er en blanding av veldig trist og helvetes rasende forbanna. Jeg tenker på de pårørende, de skadde, alle berørte. Uansett hva som var motivet til gjerningsmannen, nå er vi mange som er redde og har det vondt, skriver han på sin Facebook-profil.

Da Avisa Oslo kontaktet Øyan lørdag formiddag, var han for trist og oppløst i tårer til å klare å gjennomføre et intervju.

Oslo Arbeiderparti åpner partikontoret på Youngstorget lørdag for medlemmer som har ønske om å snakke med noen.

Stikker dypt

Lørdag skulle egentlig være en dag for å feire mangfold i paraden, men alle Pride-arrangementer er blitt avlyst etter en sikkerhetsvurdering fra politiet.

– Det er helt forferdelig og utrolig sjokkerende. Vi hadde gjort os veldig klare for en Pride-markering etter to år med pandemi, og så skjer dette. Det er egentlig ikke ord man kan bruke for å beskrive hvor forferdelig dette er og hvor utrolig vondt og dypt det stikker, sier styreleder i Skeiv verden, Bassel Hatoum.

Skeiv verden er organisasjon for LHBTIQ-personer med minoritetsbakgrunn og har stanset alle sine planlagte aktiviteter på lørdag i tråd med at paraden er avlyst. De vil fortsatt ha et tilbud til sine medlemmer som har behov for

– Jeg tenker at vi må respekter sikkerhetssituasjonen og vurderingen som politiet har gjort. Det må vi forholde oss til. Vi har ikke råd til å oppfordre folk til å møte opp til noe som potensielt kan være utrygt, sier Hatoum.

Han legger til at de igjen skal tilbake i gatene på sikt.

– Forferdelig trist

VGTV-profil Morten Hegseth gråt i NRK-studio da han ble intervjuet om hendelsen.

– Det er bare så forferdelig trist at noen er blitt angrepet på et utested hvor det er mennesker som er ute for å ha det gøy og er fulle av kjærlighet.

Han legger til at han kjente flere som var til stede og har beskrevet det han kaller «marerittaktig» situasjoner.

– I år var det 50 år siden avkriminaliseringen og vi har fått et lovforslag om homoterapi. Vi hadde så mye å feire. I dag blir det ingenting.

Han håper at folk i miljøet likevel klarer å samle seg og være sammen om de mange følelsene som skytingen og avlysningen har skapt.