Tidligere denne uken dukket det opp en annonse på Tise, et digitalt markedsplass for kjøp og salg av brukte klær, møbler og diverse, av ung gutt med mørk hudfarge som var til salgs.

Jamal Sheik står bak Rasisme i Norge, og Instagram-profilen, «rasisme_i_norge». Han reagerte på dette, og tok opp saken på deres plattform.

Slettet annonsen

– Vi fikk en melding om en ung gutt under 14 år var lagt ut i en annonse hvor det sto «han er slave», med fullt ansikt og navn. Vi så av bildet at det var en gutt med somalisk bakgrunn. Gutten var lagt ut til salgs til 2000 kroner, sier han.

Han opplevde annonsen som ekstremt sjokkerende.

– Å se en ung, mørk gutt ligge ute til salgs på en stor plattform er så alvorlig, sier han til Avisa Oslo.

Tise sier de tar dette svært alvorlig, og at de har en nulltoleranse for rasisme og andre støtende budskap.

– Vi jobber for at det skal være vanskelig å spre slike budskap på vår plattform, og profiler og innlegg med denne typen innhold blir slettet fra plattformen, skriver Victoria Terese Hauk, kommunikasjonsdirektør i Tise i en e-post til Avisa Oslo.

Tise slettet innholdet etter at de ble gjort oppmerksom på annonsen.

Neste dag ble Sheik oppmerksom på en ny annonse som han reagerte på. I annonsen var en mørk mann lagt ut til salg for to kroner. Dette ble også lagt ut på Instagram-profilen, som «rasisme_i_norge», der Tise ble tagget i posten. Selskapet kommenterte at brukeren ble blokkert og at annonsen ble blokkert, og at de tok saken på alvor.

Vil ikke politianmelde

I går oppdaget Jamal Sheik at han selv hadde blitt lagt ut for salg.

– Første annonsen var brutal. Men den siste, jeg har aldri sett noe lignende.

Selv etter at Tise hadde kommunisert at de tok saken på alvor la en Tise-bruker, med brukernavnet «slavehandler», ut en annonse med et bilde av en mørk ung gutt, med teksten «Godt brukt, godgutten Jamal» til 69 kroner. Sheik mener bildet og teksten henviser til ham selv. Etter at han la ut dette på sin Instagram-konto, ble han oppringt av Tise.

– De tok kontakt med i dag. De sa de tok saken på alvor. De ønsket ikke å anmelde saken, og ba Rasisme i Norge om å anmelde dette til politiet.

– Dette er ekstrem rasisme på deres plattform. TIse er et stort selskap, som må ta en slik avgjørelse selv, uten at vi hinter om dette, sier han til Avisa Oslo.

Tise ønsker at de fornærmede selv politianmelder i slike tilfeller.

– Vi samarbeider selvfølgelig med politiet når det forekommer en eventuell anmeldelse. Vi deler kun informasjon med politiet, da det er snakk om personvern for begge parter.

– Vil ha klarere respons

Han mener responsen og handlekraften fra Tise er laber.

– Det er ekte mennesker som selges på deres plattformer, det kan jeg ikke fatte at de ikke tar alvorlig.

Han mener det ikke hjelper å bare fjerne annonsen, slik Tise har gjort.

– Skaden har skjedd. Jeg vil ha klarere respons, og lurer på hva konsekvensene av dette blir. Kommer de til å anmelde, og sikre at dette ikke skjer igjen?, spør Sheik.

Selskapet ønsker ikke å kommentere om de kjenner til identiteten til brukerne som har lagt ut disse annonsene, eller om det er samme person som står bak. De ønsker heller ikke å kommentere spørsmålet om de har vært i kontakt med personene i de to første annonsene hos dem. Men sier at de jobber med å fange opp annonser som inneholder spesifikke søkeord før de blir publisert.

– Vi har nå gått en ekstra runde på disse rutinene, og satt inn nye tiltak for å gjøre det enda vanskeligere å publisere ting på plattformen som bryter med våre retningslinjer. Det er en kompleks prosess, men vi gjør det vi kan for at Tiserne våre skal være trygge og at plattformen ikke skal kunne misbrukes, skriver Victoria Terese Hauk i Tise.

LES OGSÅ:

Les også

Moskéleder om muslimhatet: – Norge er egentlig verdens beste land å bo i

Les også

Skamløse Nancy (25) snakker høyt om æreskultur: – Moren min synes dette var helt krise