Gå til sidens hovedinnhold

Jama-utkastelsen: Ordføreren varsler full gjennomgang av regelverket

Utkastelsen av Jama-familien fra en kommunal bolig på Tøyen har skapt sterke reaksjoner. Oslos ordfører Marianne Borgen mener det er på tide med en full gjennomgang av regelverket for kommunale boliger.

– Jeg synes vi må gå gjennom hele regelverket for kommunale boliger, blant annet med sikte på å bedre ivareta behovene til småbarnsfamilier, sier Borgen til Avisa Oslo.

Uttalelsen fra Borgen kommer etter sterke reaksjoner denne uken, som følge av utkastelsen av familien Jama. Selv mener hun at saken viser Oslos behov for en større boligdiskusjon.

– Det har blitt tøffere og råere, sier Borgen.

Ordføreren peker på et inntektsgap mellom de som tjener akkurat for mye til å bo i kommunale boliger og de som har råd til å kjøpe seg inn i det private markedet. Derfor bør Oslos politikere også se på hva kommunen kan yte med tanke på bistand til startlån og husbankfinansieringer, slik Borgen ser det.

– Jeg regner med at det kommer et politisk initiativ til det, svarer Borgen kun to dager før bystyremøtet onsdag.

Reagerte kraftig

Den sju personer store Jama-familien ble kastet ut av den kommunale leiligheten sin på Tøyen de hadde bodd i ti år.

Bakgrunnen for utkastelsen er at far Mohammed Jamas jobb som drosjesjåfør førte til at familien i 2020 fikk inn 15.000 kroner mer enn den veiledende grensen for rett på kommunal bolig, som er 582.768 kroner i året.

Siden har det blitt opprettet en «spleis» for familien – med overveldende respons.

– Familien har jo mistet alt: Leiligheten er stengt, og de trenger varme jakker og lignende raskt, har initiativtaker Tonje Tornes sagt til Avisa Oslo.

– Må få fakta på bordet

Ordfører Borgen understreker at utkastelsen skjer på et tidspunkt der Oslo har for få kommunale boliger.

I Oslo har Rødt bedt om å stanse alle utkastelser. Da Avisa Oslo viser til dette ønsket, beskriver ordføreren det som et svært krevende spørsmål.

– Det er veldig mange familier med behov for kommunale boliger. Hvis en skulle stanset alle utkastelser over tid, ville mange fått svært krevende. Dette er et forslag vi må se nærmere på konsekvensene av, sier Marianne Borgen til Avisa Oslo.

Når det gjelder den konkrete saken, mener Borgen det er avgjørende å få alle fakta på bordet. Ordføreren viser til at byrådet vil kalle inn til et møtet for å innføre politikerne i sakens detaljer foran bystyremøtet onsdag.

– Vi må få fakta på bordet.

Stolt av samholdet

Borgen forstår at folk blir veldig opprørt av det som har hendt. Hun er selv tydelig på hun ser på saken som svært lei

– Dette er veldig belastende for barna, sier Borgen.

Samtidig er hun stolt av hvordan byens innbyggere har reagert.

– Tøyen-bygda har vist et voldsomt engasjement når de har slått ring om denne familien. De ønsker å ta vare på sine innbyggere, og viser det samholdet vi vil ha i byen vår. Det er veldig rørende, og jeg er utrolig stolt av og takknemlig for at vi har et så sterkt samhold, sier Marianne Borgen til Avisa Oslo.

Mange på venteliste

Avisa Oslo har tidligere vært i kontakt med Gamle Oslos bydelsdirektør Tore Olsen Pran. Han hadde stor forståelse for at familien synes utkastelsen er vanskelig, men presiserte at det er gjort en helhetlig vurdering av familien Jamas situasjon:

– Vi har vurdert det slik at familien ikke tilfredsstiller kravene til kommunal bolig. Dersom vi gir bolig til noen som ikke tilfredsstiller kravene, er det noen som har større behov for kommunal bolig som ikke får, sier Pran og legger til:

– Det er 3000 vanskeligstilte på boligmarkedet i Gamle Oslo. Blant disse er det mange barnefamilier på ventelisten, sa Tore Olsen Pran.

Les også

Reagerer på utkastelsen av Jama-familien: – Uakseptabelt

Les også

Runder snart én million kroner til familien på Tøyen

Les også

Familien ble satt på gaten i ti minusgrader: – En uverdig behandling av mennesker

Kommentarer til denne saken