De 32 trikkene som ble bestilt da Raymond Johansen var samferdselsansvarlig i Gerhardsen-byrådet i 1995 ble aldri noen suksess.

«Tordentrikker» og «stridsvogner» er blant de nedsettende karakteristikkene som de 65 tonn tunge leddtrikkene har fått. Så tunge er det at gatelegemet i byen har blitt ødelagt av rystelsene og vibrasjonene de har forårsaket.

I tillegg har det vært problemer med støy, evnene til å tåle kulda og ikke minst rust og sprekkdannelser.

Allerede få år etter levering ble rusten oppdaget, og i 2013 toppet det seg da de ble oppdaget at 30 av 32 trikker hadde sprekkdannelser og måtte tas ut av trafikk.

Senere ble det klart at trikkene ikke kom til å få den planlagte levetiden på 30–35 år, og 87 nye trikker fra spanske CAF er bestilt. Den første to er levert og under uttesting.

Saken fortsetter under bildet.

Fant sprekker i de nye trikkene

Planen er at de 87 nye trikkene skal erstatte alle de gamle trikkene innen 2025, både de italienske tungvekterne og de eldre leddtrikkene fra 80-tallet.

«De nye trikkene vil være standardtrikker med en vel utprøvd teknologi tilpasset Oslos forhold», skriver Sporveien på egne nettsider om de nye spanske Urbos 3-trikkene.

Samme trikker går i en rekke byer allerede, men ikke alle er like fornøyd med kvaliteten.

Etter lange forhandlinger har nå CAF gått med på å utføre utbedringsarbeid på hele trikkeleveransen til den franske byen Besancon. I slutten av 2017 ble det oppdaget sprekkdannelser i Urbos-trikkene som trafikkerer linjenettet her.

Også i Beograd er det oppdaget lignende problemer.

Alle de 19 trikkene skal utbedres, melder International Railway Journal. Arbeidene betinger at hver trikk må tas ut av trafikk i en måneds tid.

Sporveien: – Vi er kjent med dette

– CAF som er valgt som leverandør av de 87 nye trikkene til Oslo, hadde det beste tilbudet både da det kom til kvalitet og pris i anskaffelseskonkurransen. De nye trikkene Sporveien kjøper inn er såkalte standardtrikker, det vil si at de er velutprøvde og trafikkerer mange andre byer allerede, sier Ina Helen Østby, kommunikasjonsansvarlig for nye trikker i Sporveien.

Hun sier at Sporveien er gjort kjent med at det for en tid tilbake er funnet sprekkdannelser på trikker av samme type i Besancon og Beograd, men peker på at trikketypen siden den gang er oppgradert.

– Trikkeleverandøren har gjort flere oppgraderinger av konstruksjonen og gjennomført et omfattende testprogram for å verifisere løsningen – denne er implementert i trikkene som er bestilt til Oslo, sier Østby.

Sporveien gjennomfører også per tid et omfattende testprogram med de to trikkene som så langt er levert til Oslo på skinnene i hovedstaden. Serieproduksjon av de resterende trikkene i leveransen starter først etter at trikkene er ferdig testet på sporet i Oslo, og alle løsninger verifisert.

Avisa Oslo har ikke fått svar på henvendelsene til CAFs presseavdeling.