Fredag 23. april er tiden inne:

Irene Christensen (70) og mannen Per (70) flytter ut av Oslo, og huset på Godlia som de har kalt sitt hjem i 49 og 70 år.

Per vokste opp i huset, og har aldri bodd et annet sted.

Nå venter en splitter ny leilighet på Langhus, rundt to mil unna.

– Det er litt rart, men tiden er inne, forteller Irene.

Osloboere flytter oftest hit

Tidligere i år ble det kjent at 2020 var året da flere flyttet ut enn inn av hovedstaden.

Det er 21 år siden man sist så denne utviklingen, kunne SSB fortelle, som kaller det hele for «uvanlig».

Even Høydahl er statistikkansvarlig for de nye flyttetallene, som i dag offentliggjorde flere detaljer om flyttetendensene:

– Rundt halvparten av dem som flyttet ut av Oslo kommune i 2020, flyttet til det som tidligere het Akershus, forteller han til Avisa Oslo.

Ekteparet Christensen følger slik den største trenden for fjorårets utflyttere.

Grunnen til at det ble akkurat Langhus, har mye å gjøre med at datteren med barnebarn bor der, etter selv å ha flyttet ut fra Oslo.

– Datteren min fikk kjøpt et hus der ute for en god pris. Det er jo rådyrt med hus i Oslo, og Langhus har blitt veldig sentralt, med bare en ti minutters kjøretur til Ski, forteller hun.

En brå vending

I 2019 fikk Irenes ektemann Per en stor hjerneblødning, hvor han en tid i etterkant svevde mellom liv og død. Den skremmende hendelsen har satt preg på flyttingen, både på godt og vondt.

– Han lå lenge på intensiven, og måtte lære seg absolutt alt på nytt igjen, som å gå og å spise. Han synes det nok er litt mer vemodig å flytte herfra, etter et helt liv i Oslo og på Godlia. Men vi hadde snakket om det før hendelsen, og jeg trenger også hjelp med ham, forteller Irene åpenhjertig.

Leiligheten som venter dem på Langhus er på ett plan i toppetasjen av et nybygg, og blir ferdig først i fjerde kvartal. I mellomtiden skal ekteparet bo hos familie og venner.

– Nå var tiden inne, og vi måtte bare flytte. Jeg orker ikke sitte med dette huset, det blir for mye med to etasjer som skal holdes i orden, og jeg blir ikke akkurat noe yngre. Det er bare vi to som bor i dette huset nå, og selv om det blir spesielt å flytte, så blir det deilig å bo på ett plan, forteller hun.

Stor gevinst

Den nye leiligheten har to soverom, to bad, og en terrasse på 19 kvadratmeter. Den er halvparten så stor som huset de nå flytter fra, som er på 160 kvadratmeter.

– Det blir en halvering, men nå har vi kastet nesten halvparten, sier hun.

Fire-fem menn fra flyttebyrået Majoren har holdt på siden tidlig morgen. Store skap og møbler skal ut, men ikke alle valg er like enkle:

– Vi har to spisestuer i huset, så vi må se hva vi velger, vi har ikke blitt helt enige, forteller Irene med et smil.

Irene forteller at selv om leiligheten er dyr for å være i Langhus, så sitter de igjen med en god gevinst: Huset på Godlia røk i en fart.

– Vi fikk en million over takst på huset, og det ble solgt før visning.

Flere eldre flytter ut

Høydahl i SSB opplyser om at nesten en tredjedel av dem som flyttet ut fra Oslo i fjor var i aldersgruppen 20–29.

– Men hvis man ser på aldersmessig fordeling, så er det de som er 50 år og eldre som har hatt størst prosentvis vekst i utflytting. For dem mellom 60–66 år, har det vært en stork vekst i utflytting, med en økning på hele 34 prosent siden 2019. Det er ganske betydelig, forteller Høydahl.

Han forteller at det er vanskelig å si noe om årsaken til veksten.

– Ut fra tallene kan man ikke si noe sikkert om grunnen til økningen, men det er god grunn til å gå ut fra at det har noe å gjøre med korona-året 2020, at det er lettere å bo utenfor Oslo under pandemien.

For aldersgruppen til ekteparet Christensen, ser de også en vekst:

– Det er en økning i eldre over 67 år som har flyttet ut av Oslo. I 2010 var tallet 500, mot 1200 i 2020. Det har kanskje en sammenheng med at befolkningen blir eldre, også, men det ser ut til å uansett være en økning, forteller Høydahl.

Når man ser på alle aldersgrupper, er tallet på antall flere personer som har flyttet inn til Oslo i 2020 versus 2019, på 390. Men antall flere som har flyttet ut, ligger på 3900, opplyser statistikeren.

Et tall som aldri har vært publisert før, er at to tredjedeler av dem som flytter ut av Oslo kommune, flytter kortere enn ti mil unna, ifølge Høydahl.

En ny start

Butrint Iseni er daglig leder i Majoren Flyttebyrå, og har merket seg tendensen til at flere flytter ut.

– At folk flytter ut av Oslo er noe vi ser at har tatt seg opp den siste tida. Det vi ser mest av er småbarnsfamilier, som kanskje trenger mer plass, og som får mer for pengene utenfor Oslo.

Han forteller at de steder de kjører flyttelass til, består av en god blanding:

– Det er både i øst og i vest, sier Iseni.

Huset på Godlia er snart tømt for innhold, og Irene og mannen er snart klar for en ny start.

Hun forteller at det ikke er mye med selve byen de kommer til å savne.

– Jeg har jobbet på Bjørvika fram til nylig, men jeg har ikke brukt Oslo sentrum på mange år. Det blir fint å bo nærmere deler av familien på Langhus, selv om det føles veldig rart å flytte. Det er jo veldig spesielt.

Les også

Vi får færre og færre barn i Oslo. Dette er grunnene